A MÚOSZ tiltakozik a nemzetközi fotókiállítás nézőinek korlátozása miatt

  • narancs.hu
  • 2023. október 29.

Belpol

Az újságíró szövetség szerint "már a művészet sem számít, elég egy kis provokáció, és beindul a cenzúra kormányzati gépezete".

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége tiltakozik Csák János miniszter döntése ellen, amellyel megtiltotta, hogy a Nemzeti Múzeumban látható World Press fotókiállítást a 18 évnél fiatalabbak látogathassák.

"Egy politikai hecckampánynak szinte első szóra bedőlve, a kormány egyik tagja megfosztott minden 18 évnél fiatalabb magyar állampolgárt attól, hogy megtekinthesse a világ legrangosabb fotókiállítását, amely egyébként a világon mindenütt szabadon látogatható " – olvasható a MÚOSZ közleményében.

Mint arról lapunk is beszámolt, a Mi Hazánk politikusa, Dúró Dóra törvénymódosítást kezdeményezett és a kultúráért felelős miniszterhez fordult, mert a szélsőjobboldali párt álláspontja szerint LMBTQ-propaganda folyik a Magyar Nemzeti Múzeumban. A hivatkozás a gyermekvédelmi törvény. A 2021. évi LXXIX. törvény 6/A. §-a úgy fogalmaz, a gyermeki jogok biztosítása érdekében tilos tizennyolc éven aluliak számára pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg.

A MÚOSZ azt írja: "A Mi Hazánk politikusa már korábban jelentős példányszám növelést ért el azzal, hogy bedarált egy, szerinte a homoszexualitást népszerűsítő könyvet. A törvényben a kritikus mondatrész, amire hivatkozott Dúró Dóra a World Press kiállítás kapcsán, hogy abban egyértelmű a homoszexualitás megjelenítése.

A MÚOSZ nem álszent, és nem gondoljuk, hogy a chilei meleg idősotthon lakóit bemutató fotósorozat megnézése után bármelyik látogató kedvet kapna a nemi identitása megváltoztatásához.

De nem ez a hely és alkalom a törvényről újra nyitni a vitát, pedig látható, több az okozott kár, mint a remélt haszon. A MÚOSZ most az eljárás módszere és üzenete miatt tiltakozik.

Úgy döntött a kormány minisztere, hogy inkább ne lássanak a 18 évnél fiatalabbak egyetlen képet sem abból a tárlatból, amely a fotóriporterek legrangosabb nemzetközi seregszemléje, ahelyett, hogy az általuk veszélyesnek ítélt képeket tették volna olyan helyre, ahova csak a születés dátumát igazolva léphettek volna be a látogatók. Bár ez is súlyosan sértette volna a látogatók tájékozódási jogát, de nem totális tiltást jelentett volna."

A MÚOSZ szerint  "melegellenes kampányok eszközévé vált a kormány. Már a művészet sem számít, elég egy kis provokáció, és beindul a tiltás, a cenzúra kormányzati gépezete".

Vasárnap délelőtt az Egységes Diákfront 7 aktivistája kivonult a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőjéhez, hogy demonstratívan felhívják a figyelmet, a valódi gyermekvédelem a minőségi oktatással kezdődik,

nem pedig azzal, hogy a 18 éven aluliakat kitiltják a világhírű World Press kiállításról. 

 
Az Egységes Diákfront aktivistái a nemzeti Múzeum előtt.
Forrás: ahang.hu

A diákok felvonultak a lépcsőre, majd bekötött szemmel egy-egy táblát tartottak a kezük előtt. A táblák mindegyikén a 7IGEN-es alternatív oktatási népszavazás kérdései voltak olvashatók, ezzel megmutatva, hogy ha a kormány valóban szeretne foglalkozni a gyermekvédelemmel, akkor az oktatás hét legsúlyosabb problémájával kezdje.

A 7IGEN-es oktatási népszavazás holnap éjfélig (hétfő 23:59:59-ig) tartaddig lehet voksolni a hét kérdésben.

Jelenleg már 75 ezernél is többen szavaztak, a szervezők pedig arra bíztatnak mindenkit, hogy aki még nem adta le a szavazatát, éljen a lehetőségével és , mondjon véleményt a magyar oktatás helyzetéről. Az online szavazásról minden információ megtalálható a 7igen.hu oldalon, míg a személyes szavazás helyszínei itt érhetők el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.