A német, az osztrák és a lengyel rektori konferencia kiáll az MTA mellett

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019.07.16 16:45

Belpol

És arra szólítják fel a magyar kormányt, vonja vissza a törvénymódosítást.

Közös közleményben adott hangot kedden aggodalmainak a német, az osztrák és a lengyel rektori konferencia a Magyar Tudományos Akadémia átalakításával kapcsolatos jogszabály elfogadása miatt, egyúttal a módosítás visszavonására szólították fel a kormányt.

A Német Felsőoktatási Rektori Konferencia (HRK), a Lengyel Rektori Konferencia (KRASP) és az osztrák Egyetemi Konferencia (uniko) szerint a szeptemberben hatályba lépő változások veszélyeztetik az akadémia szabadságát és intézményi önállóságát, mert közvetlen kormányzati ellenőrzés alá vonják és megfosztják alapvető működési finanszírozásától az MTA-t.

"Ez sérti az oktatás szabadságának és a tudományos intézmények önrendelkezésének nemzetközileg elfogadott és alkalmazott elveit" – áll a három intézmény közös nyilatkozatában.

Máról tegnapra

Az alapfinanszírozásért is egyetemekkel és állami kutatóhelyekkel kellene versenyeznie az MTA kutatóintézeti hálózatának a kormány elképzelései szerint. A cél a központosítás és a humán tudományok visszaszorítása.

A HRK, a KRASP és az uniko szerint emellett a változtatások aláássák a hagyományosan kiváló és nemzetközileg elismert magyarországi tudományos alapokat, és veszélybe sodorják Magyarország erős kutatási partnerségeit Európában és szerte a világban. "Egy ilyen drasztikus lépés riasztó precedenst teremtene, aláásva a közös európai értékeket" – szögezi le a három oktatási szervezet.

A német, az osztrák és a lengyel rektori konferencia ezért arra szólítja fel a kormányt, hogy még a hatályba lépés előtt kezdeményezze a módosítás visszavonását, őrizze meg és garantálja a magyar tudományos intézmények és szervezetek önállóságát.

Palkovics javaslata a bosszú, a megalázás és a lenyúlás szégyenteljes kordokumentuma

Magyar Tudományos Akadémia, 2019: MAYDAY MAYDAY MAYDAY A MAYDAY vészjelzésre szolgáló nemzetközi kifejezés tömeges balesetveszély esetén: segélykérő jelként használják, háromszor megismételve azt. MAYDAY-helyzet áll fenn, ha emberek pl. egy hajó, repülőgép fedélzetén súlyos veszélybe kerülnek és azonnali segítségre van szükség. Ilyen helyzet lehet tűz, robbanás vagy hajó süllyedése.

A német, lengyel és osztrák egyetemi vezetők szerint sajnálatos, hogy az MTA-val kapcsolatos változtatások előkészítését nem előzte meg alapos egyeztetés az érintettekkel. Támogatják ezért a magyar tudományos élet képviselőit abban, hogy egészséges párbeszéd kezdődhessen a kormányzat, a törvénykezés és a tudományos közösség között.

Neked ajánljuk