Visszavonták a világörökségi pályázat miniszteri biztosának megbízását

  • narancs.hu
  • 2019. július 16.

Belpol

Miután a kormány elkaszálta a Hajógyári-sziget világörökségi jelölését, már nyilván nem volt szükség Visy Zsolt régészprofesszor munkájára.

Menesztették Visy Zsolt régészprofesszort: miniszteri biztosi megbízatását Gulyás Gergely miniszter egy július 12-én a Hivatali Értesítőben közzétett, de már július 5-től érvényes utasításával vonta vissza – írja a hvg.hu.

Visy megbízása egyébként 2020. november 4-ig szólt volna, feladata pedig a Magyarország által UNESCO Világörökségi cím elnyerésére benyújtott nemzetközi pályázat szakmai gondozása volt, emellett a régészprofesszor képviselte Magyarországot az UNESCO Világörökség Bizottságában.

A kutató kifejezetten a  magyarországi római limes világörökségi helyszínné választásáért dolgozott, kinevezése szerint " ’A dunai limes magyarországi szakasza’ világörökségi várományos helyszín Világörökség Jegyzékébe történő jelölésével, valamint a Hajógyári-szigeten fekvő helytartói palota bemutatásával összefüggő feladatok koordinációjáért felelős miniszteri biztos” -ként működött eddig.

A Hajógyári-szigetet azonban a kormány nemrég kivette a jelölt helyszínek közül, feltehetően azért, mert a világörökségi cím elnyerése nagyban nehezítette volna a tervezett rekonstrukciós munkálatokat.

Így viszont úszott a teljes magyar–német–osztrák–szlovák pályázat, és a Római Birodalom egykori határvidékének a dunai szakasza nem lehetett a világörökség része. Visy a másik három ország szakembereitől személyesen kért bocsánatot.

Figyelmébe ajánljuk