A nyárra csődközelbe kerülhetnek a kisvárosok

  • narancs.hu
  • 2020. április 24.

Belpol

A kormánypárti Magyar Nemzetnek nyilatkoztak arról polgármesterek, hogy nagy a baj.

Az öt- és húszezer lélekszám közötti kisvárosok kerülhetnek legelőször bajba a bevételek kiesése miatt, mert ott két-három vállalkozáson múlik az adóerő-képesség – mondta a kormánypárti Magyar Nemzetnek Schmidt Jenő tabi fideszes polgármester, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke.

Elmondása szerint a jelenlegi helyzetben négy dolog is sújthatja az önkormányzatokat: a súlyadó elvonása és az iparűzési adó csökkenése szinte minden önkormányzatot érint, de sok településen okozhat gondot az idegenforgalmi adó és a parkolási bevételek elmaradása is.

Schmidt Jenő szerint csődhelyzet a nyár közepéig várhatóan sehol nem lesz, mert július végéig mindenhol elegendő a tartalékcsőd, de ezután először a kisvárosok kerülhetnek nehéz helyzetbe, a nagyvárosok pedig év végén érzik majd meg a válságot az iparűzési adóbevételek elmaradása miatt.

Schmidt maga is arról beszélt a kormánypárti lapnak, hogy augusztusban, szeptemberben sokan fordulnak majd a pótlólagosan kiesett bevételek megtérítésért az államháztartáshoz.

Szabó Gellért szentkirályi polgármester, a Magyar Faluszövetség elnöke azt mondta, az idegenforgalmi adó kiesése főként azokon a helyeken okoz gondot, ahol az önkormányzatok eddig komoly bevétellel kalkulálhattak ebből az adónemből, és ami a költségvetésük nagy részét kitette. Ilyen mások mellett Hollókő vagy Berekfürdő. "Több ilyen faluban komoly gondok lehetnek néhány hónapon belül" – mondta.

Szerinte a gépjárműadó elvonása miatt az önkormányzatok azért is kerültek nehéz helyzetbe, mert ezek a tételek mindenhol felhasználási kötöttség nélkül kerültek be a települések költségvetésébe, a bevételkiesés miatt ezért több helyen beruházások csúszhatnak meg vagy maradhatnak el.

Azt is mondta, a feladatalapú finanszírozásban az állam soha nem a teljes összeget biztosítja, hanem csak hozzájárulást ad az önkormányzati feladatok ellátásához, intézmények működéséhez, és arra ösztönözi a településeket, hogy maguk is a bevételek növelésén dolgozzanak, de most ez a rendszer is csorbát szenved a kieső pénzek miatt.

Ne egyenek cukrot! Vegyenek Magyar Narancsot!

Mi minden van a friss számban? Zavar a kommunikációban, zavar a döntéshozatalban. Biztonságos-e megtartani május 4-ével kezdődően az érettségi vizsgákat?Kinek a felelőssége a diákok, a családtagjaik és a pedagógusok egészségének kockáztatása a járványhelyzetben?Teczár Szilárd okos cikkében megszólal Horn György, az AKG igazgatója és Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke is.

Figyelmébe ajánljuk

Ukrán menekültek Békés megyében: Már el tudjuk mondani magyarul

A Viharsarok közel 80 települése közül csaknem negyven városban és községben élnek ukránok. Többségében háborús menekültek, viszont a katonakorú férfiak teljesen hiányoznak. A Magyar Vöröskereszt térségi szervezete szerint 230-an élnek és dolgoznak Békésben, s már jó ideje a segélyszervezet székházában sajátítják el a magyar nyelvet.