A nyelvoktatáson és az egészségügyön is spórol a kormány

  • narancs.hu
  • 2021. december 23.

Belpol

Teljes egészében elvonják az Egészséges Budapest Program és az idegen nyelvi stratégia 2022-es forrásait.

Szerda este 755 milliárd forintos megtakarítást jelentett be a Pénzügyminisztérium, és nem sokkal később az új kormányzati csomag részletei is megjelentek egy kormányhatározatban - írja a Portfolio.

A pénzelvonás számos sort érint a 2022-es költségvetésben, a két legérdekesebb talán az, hogy elveszik a 2019-2027 közötti idegen nyelvi stratégia jövő évi működési kiadását, 30 milliárd forintot, és az Egészséges Budapest Program teljes 2022-es keretösszegét, 13,2 milliárd forintot.

Az Egészséges Budapest Program fejlesztéseiért már idén is meg kellett küzdenie a fővárosnak a kormánnyal, ennek részleteiről itt írtunk:

A kiadáscsökkentés legnagyobb tétele egyébként 400 milliárd forint, ezt a Beruházási Alap nem nevesített fejlesztéseitől vonja el a kormány, de a tervezettnél kevesebbet fordítanak jövőre a Paks II. zrt. tőkeemelésére, turisztikai fejlesztésekre és nagyvállalati támogatásokra is.

A kormányhatározatban egyelőre csak 605 milliárd forintnyi megtakarítást részleteztek, további 150 milliárdot Varga Mihálynak kell találnia a költségvetésben január végéig. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?