A parlament kétharmados többséggel megszavazta Varju László mentelmi jogának felfüggesztését

  • narancs.hu
  • 2019. október 21.

Belpol

A képviselő annyit nyilatkozott, koncepciós eljárás zajlik ellene.

Polt Péter legfőbb ügyész indítványára felfüggesztették Varju László mentelmi jogát.

Az ügyészség gyanúja szerint Varju László az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként, 2018. február 12-én, egy kávézóban találkozott a függetlenként induló jelölttel. A találkozó során Varju László  anyagi juttatást ígért a férfinak azért, hogy a képviselőjelöltségtől lépjen vissza a javára. A férfi a felvetést elutasította.

A jelölt Horváth Imre volt, aki a 2014-ben, Kiss Péter halála miatt kiírt újpesti időközi választáson az MSZP színeiben nagy fölénnyel győzte le fideszes kihívóját.

A 2018-as parlamenti választást megelőző ellenzéki tárgyalásokon a DK jelezte, hogy ők szeretnének jelöltet indítani a körzetben, mégpedig Varjút, és miután az MSZP ebbe belement, Horváth Imre kilépett a pártból, hogy függetlenként indulhasson. A mostani ügy iratai szerint Horváth visszautasította Varju ajánlatát, amiben a DK-s pénzt ígért a visszalépésért.

Varju a Mentelmi Bizottság ülése után rövid sajtótájékoztatót tartót, melynek során elmondta, "nem is az Orbán-rendszerben élnénk, ha nekünk, ellenzéki politikusoknak nem kellene időről-időre koncepciós eljárásokkal szembenéznünk. Én minden lehetséges alkalommal el fogom mondani, hogy ez egy koncepciós eljárás, de véget vetni a közhatalommal folyamatosan visszaélő Orbán-rendszernek csak a választók fognak tudni."

Figyelmébe ajánljuk