A Pénzügyminisztérium szerint nem indokolt az évközi nyugdíjemelés

  • narancs.hu
  • 2023. május 26.

Belpol

Hiába kértek a magas infláció miatt évközi emelést az idősek képviselői.

Szinte biztos, hogy nem lesz évközi nyugdíjemelés, legkorábban a törvényben is előírt, a valós inflációhoz igazított, novemberi korrekcióval nőhet az idősek ellátása – tudta meg a Népszava a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) elnökétől.

Juhász László elmondta: az április 17-én küldött, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternek postázott, de a kormánynak címzett levelükre, amelyben a magas infláció miatt évközi kiegészítő emelést sürgettek, most érkezett válasz. Igaz, nem a címzettől, hanem az államháztartásért felelős államtitkártól. Banai Péter Benő válaszában kifejtette,

a KSH adatai nem támasztják alá a nyugdíjasok azon kérését, hogy az ellátásokat júniusban vagy júliusban év elejéig visszamenőleg emelje a kormány legalább 3 százalékkal.

Pedig Juhász László szerint indokolt lenne további 1,2 és 0,3, vagyis az idei 3 százalékkal számolva összesen 4,5 százalékos emelés is. A két plusz tétel a tavalyi és a 2020-as, inflációtól elmaradó nyugdíjemelés pótlása lenne. Idén az infláció már elvitte a januári nyugdíjemelést, sőt a 13. havi ellátást is.

A NYUSZET levelében azt is kérte, hogy főleg az élelmiszerárak drasztikus emelkedése miatt a 150 ezer forintnál kevesebb ellátásból élők kaphassanak egy egyszeri támogatást, ami akár a szociális ellátás keretein belül is megoldani lenne, de erre is elutasító válasz érkezett. Banai Péter Benő szerinta kormány fontosnak tartja a nyugdíjak reálértékének megőrzését, és rámutatott, hogy 2010-től 2023-ig 90 százalékkal nőtt a nyugdíjak értéke. Juhász László azonban úgy véli,

ez szakmailag nem korrekt válasz, hiszen nem a nominális-, hanem a vásárlóérték számít, ami pedig nemhogy nőtt, hanem csökkent.

A szervezet elnöke személyes találkozót kért a minisztérium és a nyugdíjasok képviselői között. A lapnak elmondta, mindenképpen szeretne személyesen, és talán így eredményesebben beszélni arról, hogy elengedhetetlennek tartja a 2023-ra tervezett 15 százalékos infláció, és az ehhez igazított nyugdíjemelés felülvizsgálatát, továbbá szeretné elérni, hogy a jövőben a nyugdíjakat ne több hónapos késéssel, utólag igazítsa a kormány az infláció mértékéhez, hanem folyamatosan, akár havi emeléssel.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk