Brutális a különbség a minimál és a luxusnyugdíj között

  • narancs.hu
  • 2023. május 20.

Gazdaság

A legalsó ötöd lényegében nélkülözni kénytelen, ötvenezren viszont havi félmillió forint feletti összegből gazdálkodhat.

A jövedelmi szempontból Magyarország legszegényebb ötödébe tartozó nyugdíjasok havi jövedelme átlagosan 71 466 forint volt 2021-ben a a Központi Statisztika Hivatal adatai alapján. A leggazdagabb ötödben lévő nyugdíjasok havonta 278 042 forintot kaptak, írja a Pénzcentrum. Mindehhez érdemes hozzátenni, hogy a legalsó ötödben a nagyon szűkös megélhetéshez több mint 81 ezer forint jövedelem volna szükséges – vagyis ezt a szintet az alsó ötöd átlagos járandósága nem éri el.

A második, harmadik és negyedik ötödben lévő nyugdíjasok annyit mondhatnak el, hogy valahogyan kijönnek a pénzükből, de az ő járandóságuk sem elegendő ahhoz, hogy átlagos életszínvonalon élhessenek. Erre csak a legfelső ötödben lévő körnek van lehetősége. Fontos megjegyezni, hogy az adatok 2021-re vonatkoznak. Ez azt jelenti, hogy sem az azóta bekövetkeztett emelések, sem az infláció hatása nem érződik ezeken az adatokon. Azt, hogy milyen a nyugdíjasok helyzete most, csak 2024 év végén lehet a KSH adataiból megtudni.

A Pénzcentrum számításai szerint az alsó és a felső ötöd átlagos járandósága között négyszeres a különbség, valójában ennél sokkal rosszabb a helyzet. A legfrissebb, 2023-as adatok szerint a medián nyugdíj 185 ezer forint, vagyis ugyanannyian kapnak ennél kevesebbet, illetve többet. A legalacsonyabb nyugdíj technikailag a nyugdíjminimum, ez 28 500 forint, de nem állítható, hogy bárki is él ennyiből, a legalacsonyabb öregségi nyugdíjak ennél magasabbak.

A járulékplafon több mint tíz évvel ezelőtti eltörlése lehetővé tette a milliós nyugdíjak megjelenését. Az adatok alapján kevesebb,  mint tíz milliós nyugdíjas van - páran akár kétmillió forint feletti járandósággal is rendelkezhetnek. Ennél több, nagyjából ötvenezer olyan nyugdíjas van, akinek több mint félmillió foirnt a havi járandósága. Ha csak ezt, vagyis az 500 ezer forintot vesszük alapul, akkor a különbség a legkisebb és e között az összeg között, több mint 17-szeres – kétmilliós nyugdíj esetében pedig 70-szeres.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk