A Pfizerrel barátkozó Szijjártó szerint ők sosem csináltak ideológiai kérdést az oltásból

Belpol

Ki emlékszik már a brüsszeli és keleti vakcinák szembeállítására? A külügyminiszter ezek szerint biztosan nem.

Több mint háromszázezer adag Pfizer-oltóanyag érkezett kedden Magyarországra, ami eléggé ünnepélyes pillanatnak tűnt ahhoz, hogy Szijjártó Péter a cég magyarországi képviseletén mondjon köszönetet eddigi teljesítményükért.

A külügyminiszter felidézte, a magyar kormány 10,8 millió adag Pfizer-vakcinát rendeltek meg, a mai szállítmánnyal pedig ebből 2,8 milliót meg is kaptak. A friss készletből tartalékolni fogunk a 16-18 év közöttiek oltására, és várjuk a szakértői állásfoglalást, hogy az ennél fiatalabb korosztályok is kaphatnak-e biztonsággal a vakcinából – tette hozzá.

Szijjártó sajtótájékoztatójának talán legemlékezetesebb két állítása mégis az volt, hogy Magyarországon a kínálati piac már keresleti piaccá változott, hiszen van elég oltóanyag minden ember számára, aki kéri ezt. Mindez pedig annak köszönhető a politikus szerint, hogy

„Mi soha nem tekintettünk ideológiai kérdésként a vakcinára, a szélrózsa keleti és nyugati irányából is vásároltunk”

Az állítás – azon túl, hogy kísértetiesen emlékeztet Orbán strasbourgi kijelentésére – könnyen cáfolható: Szijjártó korábban maga is többször beszélt arról, hogy megbukott, elakadt, kudarcot vallott a brüsszeli központosított vakcinabeszerzés, bár annak kézzel fogható eredménye éppen a kedden átvett 334 ezer Pfizer-vakcina, és a csak tőlük származó 2,8 millió, Magyarországra szállított adag.

A kormány korábbi, április 27-i összesítése szerint az uniós megrendelésből addig összesen 3,66 millió szérumot szállítottak le (ennek oroszlánrészét a Pfizer terméke tette ki). Míg az Orbán-kabinet által sztárolt „keleti” –azaz orosz és kínai - vakcinákból 3,5 millió adagot sikerült behozni az országba.

Azt pedig, hogy Magyarországon már kínálati piac van az oltóanyagokból, nehéz elhinni az Orbán Viktor kijelentése után kirobbanó oltáskáosz láttán, mikor pont a Pfizer-vakcináért alakultak ki félkilométeres sorok Budapesten.

Vereckei Péter, a Pfizer Magyarország ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón felidézte, vállalatuk tavaly márciusban jelentette be az mRNS-alapú Covid-vakcina kifejlesztését, és december 26-án már szimbolikus mennyiséget szállítottak is Magyarországra a szérumból. Májusban újabb 1,3 millió, júniusban 2,2 millió adag újabb Pfizer-oltóanyag érkezik- ígérte Vereckei, aki szerint felkészülten várják a 12-15 év közötti korosztály oltási engedélyét is.

Neked ajánljuk