Megválik a Szegedi Tudományegyetem a rasszista kijelentései miatt elhíresült Gulyás Lászlótól

  • narancs.hu
  • 2021.05.04 15:15

Belpol

Így döntött a rektor. Felmentése már szerdától hatályos.

Döntött a rektor, megválik a botrányos kijelentései miatt elhíresült Gulyás László professzortól a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) – írja a hvg.hu. A lap úgy értesült, hogy a felmentése már szerdától hatályos, a szorgalmi időszak kezdetéig tartó kurzusait más oktatók veszik át.

Hivatalosan ugyan még nem erősítették meg Gulyás eltávolításának hírét, de a lap úgy tudja, hogy ezt órákon belül bejelentik egy vezetői értekezleten.

Ahogy arról április elején mi is beszámoltunk, Gulyás László a Migráció és menekültügy a XX. században című online kurzusa szabadon választható tantárgy az SZTE hallgatói számára, akik az első, meglehetősen sajátos megjegyzésekkel tarkított óra után panaszlevelet írtak. A panaszlevél hozzánk is eljutott, annak tanúsága szerint az előadás szabályosan hemzsegett a nehezen magyarázható oktatói kijelentésektől.

A frissen kitüntetett oktató nemes egyszerűséggel

„félhülyének” nevezte Joe Bident, az Egyesült Államok elnökét, aki szerint „az amerikai feka kultúra a rapre épül”, és úgy általánosságban „rendkívül csúnya niggerek”-ről beszélt másfél órás előadásában. Az amerikai alelnökről ezt mondta: „Kamala Harrist, én csak fekete ribancnak szólítom.”

A diákok beadványa szerint, amikor az oktató arra kérte őket, hogy véleményezzék prezentációját, és valakitől azt a feleletet kapta, hogy az tökéletes, akkor arra így reagált: „Az lenne a tökéletes, ha Claudia Schiffer a hálószobámban tartózkodna, de tudom, hogy a hallgatónak minden jó.”

 

A hallgatók tehát panaszt tettek, mire egy hónappal később Rovó László, az SZTE rektora belső vizsgálatot rendelt  el. Az első kör után egy kiegészítő vizsgálat következett, a rektor utasítására, majd amikor az is lezárult, már csak Rovó döntésére várt mindenki.

A hvg.hu úgy tudja, ez kedden történt meg, a hír a pedagógusképző karról szivárgott ki, a hivatalos bejelentés pedig hamarosan megtörténik.

Neked ajánljuk

Kivonulás!

A kormány rombolása nem pusztán önmagában, itt és most megbocsáthatatlan, hosszú távú hatásai Orbán uralkodásán jóval túlmutatóan mérgezik majd az emberek életét. Csepp a tengerben az iskola világának szétdúlása – nekem személy szerint ez a legfájóbb, a társadalmi mobilitás tekintetében viszont a legkártékonyabb.

A definíció és a valóság

  • Kovács András

Laczó Ferenc, a kitűnő fiatal történész, az antiszemitizmus új definícióját előterjesztő Jerusalem Declaration of Antisemitism (JDA) egyik aláírója, válaszcikkben reflektált az ugyancsak e hasábokon megjelent, Deklarációt kritizáló írásomra. A válaszcikk akár azt is demonstrálhatná, hogy mi a bajom az új definícióval.

Zene kíváncsi embereknek

  • - minek -

A Trottel Records kiadványain nem fog az idő, új lemezeik és az újra kiadott klasszikusok egyformán izgalmas hallgatnivalók.

Élve vagy halva

  • TPP

„…s mint fán se nő egyforma két levél, / a nagy időn se lesz hozzá hasonló” – írja Kosztolányi a Halotti beszédben. Hiába ikertestvérek Lisa és Sven, hiába az eltéphetetlen érzelmi kötelék, a közös szenvedély (Lisa színműíró, Sven színész), a közös világlátás, egy ember nem vállalhatja át egy másik ember terheit.

„Hús a csontvázon”

Miért tartja jobbnak A szolgálólány meséje sorozatnál a saját adaptációját? Mit vétett Brecht özvegye ellen? Milyen volt Fassbindert rendezni? És miért állt ki Dustin Hoffman mellett, amikor a színészt szexuális zaklatással vádolták? A német rendezőlegendával telefonon beszélgettünk.

Együtt rezegni

  • rés a présen

A sok megpróbáltatás, az állandó tesztelésekkel járó izgalmak ellenére a BFZ különleges évet zárt 2020-ban.

Ezt nem dúdolják

  • - csk -

Népszerű mű-e Elgar 1910-ben írt Hegedűversenye? A hangszer versenymű-irodalmának törzséhez tartozik-e, mint Beethoven, Mendelssohn, Brahms, Csajkovszkij versenyművei? Nem könnyű egyértelmű választ adni.

Mesél az erdő

Ha nincs A bűvös vadász, talán nem lenne Wagner-életmű, s jó eséllyel még a Hobo Blues Band Vadászat című albuma sem készülhetett volna el.

In nomine Haydn

„Kérem, tolmácsolja Őfőméltóságának azon kérésemet, hogy engem, Weiglt és annak feleségét, valamint Friberthet jövő csütörtökön engedjen el Bécsbe, hogy ott péntek délután az irgalmas testvérek templomában felléphessünk, s mint legkegyelmesebb hercegünk szolgái, ezzel is növelhessük az őt övező tiszteletet.”

Odaillő átvezetés

  • Rácz Judit

Az improvizáció, mint a neve is mutatja, előre nem látott, váratlan jelenséget jelöl: a zenében a helyben kitalált és egyidejűleg el is játszott dallamokat. Vajon ma – ha éppen nem dzsesszkoncerten ül – hányszor van része ilyesmiben a koncertlátogatónak?

Sziklaszilárd pozíció

Alárendelt közreműködőből az opera királya, sőt a popkultúra szupersztárja: ez a tenor történelmi útja. Bálvány és két lábon járó közhely, egy előítéletekkel körülsáncolt műfaj jelképe, oly sok rajongás és annyi malícia címzettje. Aki jó esetben kiénekli a magas C-t is.