A szegedi és a pécsi egyetem is megszavazta a fenntartóváltást

  • narancs.hu
  • 2021.01.29 16:20

Belpol

Pécsett kevesebb, Szegeden több volt az ellenszavazat. Jöhetnek az alapítványok.

A Szegedi Tudományegyetem szenátusa hosszú és időnként éles hangú vita után péntek délután 29 igen, 16 nem és 7 tartózkodás mellett a kormány által szorgalmazott alapítványi fenntartás mellett döntött. Ezzel az egyetem eddigi legfőbb irányító testülete, a szenátus felhatalmazta az intézmény legfelső vezetését, hogy ennek jegyében kezdje meg a tárgyalásokat a felsőoktatási intézményt működtető Innovációs és Technológiai Minisztériummal.

Ugyancsak támogatta a modellváltást a Pécsi Tudományegyetem szenátusa. A hvg.hu cikke szerint a szenátusi tagok 29 igen, 9 nem és 1 tartózkodás mellett döntöttek így. A szavazás előtt a testület elfogadta, hogy kétharmados többséghez köti a döntést. Név szerinti szavazást is kért az egyik tag, de ezt nem szavazták meg. “Egy ajánlatot kaptunk, nem ezüsttálcán és glasszékesztyűben, hanem ott hever a lábunk előtt és le kell érte nyúlnunk, persze el is mehetünk mellette. Mindkét döntésnek vannak előnyei és kockázatai" - mondta a rektor, aki előzetesen jelezte, ő támogatni fogja az előterjesztést, mert új lehetőségek nyílnak ki, és a kapcsolódó kockázatok eltörpülnek amellett, amit nyerni lehet a váltással.

Neked ajánljuk

Velünk élő féltudás

  • Hernádi Elvira

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Mielőtt eltűnik végleg

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Kisujjgyak

  • - köves -

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

„Összeáll egy nagy egésszé”

  • Láng Dávid

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Becsapódás

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Szervezett szervezetlenség

  • Áfra János

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

„Nem hezitált”

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

A szamuráj reggelije

  • Pálos György

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.

Merre vannak?  

  • Schein Gábor

Apró ember éles gombszemekkel. A fején zabolázhatatlan göndör haj. Befogad, figyel, kérdez. Hatalmas vágy él benne, hogy a világban rend legyen, de a világban nincsen rend. Hogy érthető legyen és átlátható. De a világ ellenáll a megértési kísérleteknek, kitüremkedik a réseken, széttöri a kereteket. A világ sokszor homályos, sötét, és soha nem átlátható. Hát akkor legyen a vers az! Legalább a vers.