A szegedi és a pécsi egyetem is megszavazta a fenntartóváltást

  • narancs.hu
  • 2021. január 29.

Belpol

Pécsett kevesebb, Szegeden több volt az ellenszavazat. Jöhetnek az alapítványok.

A Szegedi Tudományegyetem szenátusa hosszú és időnként éles hangú vita után péntek délután 29 igen, 16 nem és 7 tartózkodás mellett a kormány által szorgalmazott alapítványi fenntartás mellett döntött. Ezzel az egyetem eddigi legfőbb irányító testülete, a szenátus felhatalmazta az intézmény legfelső vezetését, hogy ennek jegyében kezdje meg a tárgyalásokat a felsőoktatási intézményt működtető Innovációs és Technológiai Minisztériummal.

Ugyancsak támogatta a modellváltást a Pécsi Tudományegyetem szenátusa. A hvg.hu cikke szerint a szenátusi tagok 29 igen, 9 nem és 1 tartózkodás mellett döntöttek így. A szavazás előtt a testület elfogadta, hogy kétharmados többséghez köti a döntést. Név szerinti szavazást is kért az egyik tag, de ezt nem szavazták meg. “Egy ajánlatot kaptunk, nem ezüsttálcán és glasszékesztyűben, hanem ott hever a lábunk előtt és le kell érte nyúlnunk, persze el is mehetünk mellette. Mindkét döntésnek vannak előnyei és kockázatai" - mondta a rektor, aki előzetesen jelezte, ő támogatni fogja az előterjesztést, mert új lehetőségek nyílnak ki, és a kapcsolódó kockázatok eltörpülnek amellett, amit nyerni lehet a váltással.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.