A Szentkirályira leadott szavazatok miatt kérnének újraszámlálást Vitézyék

  • narancs.hu
  • 2024. június 12.

Belpol

Szerintük egyes helyeken érvényesnek, máshol érvénytelennek könyvelték el, ha a visszalépett jelöltön kívül másik név mellett is szerepelt az iksz.

Egy–másfél százalék ponttal kellett volna nyernie Vitézy Dávidnak Karácsony Gergely előtt matematikai modellek és algoritmusok alapján a vasárnapi szavazáson – állítja Vitézy Dávid stábja.

Mint ismert, nem jött ki a matek, Karácsony Gergely 324 szavazattal nyerte meg a főpolgármester választást, amit azóta a Fővárosi Választási Bizottság is hitelesített. Vitézy Dávid csütörtök 16 óráig lebbezhet fel a döntés ellen, és mivel matematikai modellekre és algoritmusokra hivatkozva nem lehet jogorvoslatot, illetve újraszámlálást kérni, ehhez jogsértések gyanúja szükséges.

Merker Dávid fővárosi képviselőjelölt, a Vitézy-stáb egyik vezetője a 24.hu-nak arról beszélt: „A IV. kerületben és a VII. kerületben alig látható vékony csíkkal húzták ki a visszalépett Szentkirályi Alexandrát, ezért sok panaszt kaptunk arra, hogy a félhomályos szavazóhelyiségekben ez alig látszódott, így sokan tévesen szavaztak rá Vitézy helyett vagy mellett. Míg átlagosan 3 százalék volt az érvénytelen szavazatok aránya a főpolgármester-jelölti szavazólapokon a fővárosban, addig az Erzsébetvárosban 6,08 százalék, Újpesten pedig 5,02.”

Szerintük sokan emiatt Szentkirályi Alexandrát ikszelték be, ami érvénytelen voksnak számít, de ha jobban látható lett volna a kihúzás, akkor fegyelmezetten Vitézyre szavaztak volna.

Azt persze stáb is elismeri, hogy ez csak egy hipotézis, ám Vitézyék úgy vélik, statisztikailag világosan kimutatható összefüggés látható, amit jogászoknak kell megfelelően alátámasztani. Merker Dávid szerint voltak olyan szavazólapok, amelyeken Szentkirályi és Vitézy is be volt ikszelve, és egyes helyeken ezeket is érvénytelennek minősítették, amiben véleménye szerint a Nemzeti Választási Iroda (NVI) is ludas lehet.

Az NVI kézikönyve alapján, amit a szavazatszámlálási bizottságok részére adtak ki, a törvényt tévesen értelmezve írják le, hogy érvénytelennek kell nyilvánítani azt a szavazólapot, amelyen kieső jelölt melletti körben szerepel az „x” vagy „+” jel. A választás délutánján a Fővárosi Választási Iroda kiadott egy ezzel ellentétes értelmezést, amelyben leírták, hogy a Szentkirályira adott szavazatok mindenképpen érvénytelenek, azonban ha az így leadott érvénytelen szavazaton kívül más főpolgármester-jelöltre adott szabályos szavazat is található, akkor a másik jelöltre leadott szavazat érvényesnek minősül.

„Ez azonban információink szerint nem minden szavazókörhöz jutott el, mert egyes helyeken ezt érvényesnek, máshol érvénytelennek könyvelték el”

– jelentette ki Merker Dávid, aki szerint akár ezres nagyságrendben lehetnek ilyen érvénytelennek minősített szavazatok, amelyek érvényessége esetén megfordulhatna a választási eredmény, ezért szeretnének újraszámolást kérni. Ennek érdekében meg fogják támadni a Fővárosi Választási Bizottság által kihirdetett választási eredményt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk