A taxis szövetség a Bolt engedélyeinek megsemmisítését kéri a fővárostól

  • narancs.hu
  • 2023. július 11.

Belpol

A társaság védjegyhasználatát kifogásolják.

A Bolt védjegyhasználati gyakorlatát sérelmező beadványt küldött Budapest Főváros Önkormányzatának az Országos Taxis Szövetség (OTSZ), amellyel burkoltan az észt hátterű technológiai vállalat kiszorítását célozza – írja az Index.

A lap birtokába jutott levél szerint Metál Zoltán, az OTSZ elnöke arra kérte az önkormányzatot, hogy semmisítsék meg a Bolt HTX Kft., illetve a vele érvényes szerződésben álló vállalkozások részére 2021-ben megadott személytaxi-szolgáltatási engedélyeket, mivel szerinte azok jogellenesek.

Az érdekvédelmi szervezet vezetője elsősorban a Bolt védjegyhasználati gyakorlatát kifogásolta. Indoklása szerint a hatályos jogszabályok pontosan előírják, hogy a személytaxin milyen egységes szabadjelző és logó helyezhető el, amitől védjegyoltalom alatt álló szabadjelzővel lehet csak eltérni. Metál Zoltán szerint a Bolt HTX Kft. és a vele szerződött személytaxis vállalkozók egy formájában, betűtípusában és színválasztásában is karakteres, „Bolt Taxi” feliratú szabadjelzőt használnak, a Bolt franchise nemzetközi anyavállalata a nyilvános magyar védjegyregiszter szerint azonban a „BOLT TAXI” szóvédjeggyel rendelkezik, ami nem ábrás, hanem szóvédjegy lévén nem felel meg a „védjegyoltalom alatt álló szabadjelző” fogalmának.

A „BOLT TAXI” szóvédjegy Metál szerint ráadásul a tartalmi különbség miatt sem alkalmas a logó levédettségének igazolására, mivel a Bolt franchise nemzetközi anyavállalata Észtországban rendelkezik egy, a használthoz hasonló ábrás védjeggyel, de inverz színválasztással, vagyis fehér alapon zöld betűk. Ezért az OTSZ elnöke úgy véli, az egységestől eltérő szabadjelző felszerelésére, illetve a logó személytaxik ajtajain való elhelyezése súlyosan és egyértelműen jogsértő.

Az Index emlékeztetett, hét éve még az Uber főszereplésével éleződött ki vita a hagyományos és az appos taxisok között, aminek hatására 2016 júliusában végül határozatlan időre felfüggesztve hazai szolgáltatását, a cég kivonult az Magyarországról.

(Címlapképünk forrása: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk