Megpróbálta a fejlesztőcég elhallgatni a KRÉTA feltörését

  • narancs.hu
  • 2022. november 9.

Belpol

A Telexnek nyilatkozott az egyik hekker, aki elmondta, akciójukkal a magyar rendszerek rossz állapotát akarták bemutatni.

Mint arról a hét elején lapunk is beszámolt, a Telex több forrásból megerősített információi szerint még szeptemberben adathalász támadás érte a KRÉTA fejlesztőcégét, az eKRÉTA Informatikai Zrt.-t. Úgy tudni, a támadó a közoktatás minden intézményében kötelezően használt állami adminisztrációs rendszer szinte minden adatához hozzáférhetett, így diákok személyes adataihoz is. Ám nemcsak ezeket, a cég más adatbázisait és forráskódokat, illetve a fejlesztők belső kommunikációját is megszerezték.

A Telex cikkének megjelenése után a lappal a támadás mögött álló egyik hekker felvette a kapcsolatot, hogy további részleteket osszon meg az akcióról. A lap közlése szerint a hekker által küldött bizonyítékokból kiderül, hogy a cégen belül már akkoriban tudomást szereztek arról, hogy illetéktelen hozzáférés történt, és

egymás között arról beszéltek, hogyan lehetne elkenni a történteket. "Vagy végig igazat kell mondani, vagy végig tagadni, de menet közben nincs módosítási lehetőség" – írta egyikük.

A hekker a Telexnek azt írta, hogy

az akciójukkal a magyar rendszerek rossz állapotát akarták bemutatni, és a támadással tiltakoznak a problémák ellen, de személyes adatokat nem tesznek közzé, mert nem akarnak ártani a diákoknak.

Egy a lapnak nyilatkozó kiberbiztonsági szakértő szerint a nyilvánosságra került információk alapján a fejlesztőcégnél súlyos biztonsági mulasztások merülnek fel. Az adatvédelmi szakértő szerint súlyosbító körülmény lehet, hogy a cég senkinek nem szólt a történtekről.

Ez lehet a GDPR-éra legdurvább adatvédelmi incidense. Az adatvédelmi hatóság a Telex cikke után hivatalból eljárást indított az ügyben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk