A "trükkös" vízparti tervvel megkapja a Balaton a kegyelemdöfést

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 6.

Belpol

Csökken a zöldterület és hosszú partszakaszok válnak elérhetetlenné a civilek számára – hiába ígérte Lázár János minisztériuma az ellenkezőjét.

Az ígéretekkel ellentétben a befektetőknek kedvezett az Építési és Közlekedési Minisztérium a Balaton új vízparti tervével, amelynek most zárult le a véleményezési időszaka. Ahol a civilek utánajártak – Alsóörstől Csopakon át Zánkáig – kiderült: a közösségi zöldterületek beépíthetőségét szentesíti az akár heteken belül életbe lépő szabályozás – írja a hvg.hu

Az Építési és Közlekedési Minisztérium most éppen azt ígéri, hogy az új kormányrendelettel, az úgynevezett vízparti tervvel megvédik a természetes partszakaszokat, óvják a zöldterületeket, és még inkább tilos lesz a beépítés. Ehhez egy korábbi rendeletet dolgoztak át, amihez külön hozzátették a 44 Balaton-parti településre vonatkozó egyedi szabályozásokat. A tervezetről tavasszal a Narancs is beszámolt.

Csakhogy hiába fogadhatók el a rendelettervezetben foglalt alapelvek, amint megpróbálják alkalmazni a térképekkel is ellátott szabályozást az egyes településeken, kiderülnek a turpisságok. Ugyanis

a területihasználati besorolások rendre azt valószínűsítik, hogy azokat a területeket, amelyek vállalkozók, főként kormányközeli vállalkozók vagy személyek birtokában vannak, a befektetők számára kedvező kategóriába sorolták.

Csopakon például úgynevezett különleges felhasználású kategóriába sorolta az eddigi közparkot a rendelettervezet. Hogy mi ennek az értelme, az egy mellékletből derül ki: a közpark beépíthetősége 3 százalék, míg a különleges területfelhasználású már 10 százalékot engedélyez, például turisztikai célra.

Holott Csopakon a kormánynak éppen segítenie kellett volna, hogy növeljék azokat a területeket, ahol bárki lejuthat a parthoz, hiszen ott gyakorlatilag már körbekerítették a tavat. Ezzel szemben

nemcsak a zöldterületet vették el, hanem a tó körbejárhatóságát is töredékére csökkentették.

Pedig lehetett volna szolgalmi jogot adni, hogy legalább egy keskeny sávon le lehessen jutni a Balatonhoz.

Ugyanez a helyzet Aligánál is: természetesen az ottani vállalkozói elképzeléseket is szentesítette az új vízparti terv, vagyis épülhetnek a hatemeletes házak, maradhatnak az egykor közterületnek számító lezárt ingatlanok, partszakaszok. 

A néhány hónapja alakult Zánkai Polgár civil szervezet is több olyan problémás szakaszt említ, amelyet jelenleg nádasok öveznek, mégis sétányokká akarják átépíteni a természetes tópartot.

Alsóörsön az önkormányzat eredetileg turisztikai célú beruházások céljára módosította az Európa kemping területének használatát. Kereskedelmi szálláshelyek és a vendéglátást kiszolgáló funkciók épülhettek volna, de nem lakóépületek. A kemping területén mégis magáncélú építkezés kezdődött.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit akarhatnak a kínaiak Ferihegyen?

  • narancs.hu

Kínában tárgyalt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, aki szerint a turizmus fejlesztése érdekében a kínaiak légikikötőt létesíthetnének a budapesti reptéren. De mit jelent ez?