A célegyenes elején: FKgP-KDNP: Deklaratív jelleg

  • - kovács-seres -
  • 1998. február 26.

Belpol

Hát ez nem jött össze. Pontosabban: nem úgy, ahogy szó volt róla. Az FKgP nem viszi be a hátán a KDNP-t a parlamentbe. De igazi meglepetés csak azokat érhetett, akik azt hitték, Torgyán József egy retorikai fogás kedvéért alapvetően kockáztatja májusi szereplését egy önmagát szétvert, presztízs nélküli párt kedvéért, amely önállóan valószínűleg be sem kerül a következő törvényhozásba.
Hát ez nem jött össze. Pontosabban: nem úgy, ahogy szó volt róla. Az FKgP nem viszi be a hátán a KDNP-t a parlamentbe. De igazi meglepetés csak azokat érhetett, akik azt hitték, Torgyán József egy retorikai fogás kedvéért alapvetően kockáztatja májusi szereplését egy önmagát szétvert, presztízs nélküli párt kedvéért, amely önállóan valószínűleg be sem kerül a következő törvényhozásba.

Akisgazdapárt tavaly októberben juttatta el választási szövetségről szóló ajánlatát saját édes egyetlen gyermekéhez, a Giczy nevével fémjelzett, Surjánék által elhagyott, Füzessy által háttérvezényelt Kereszténydemokrata Néppárthoz: 20-20 választókerületben támogassa egymás jelöltjeit a két párt, de ha nagy gáz van, az FKgP kész kapcsolt vagy közös listát is indítani a KDNP-vel. Akkor már egy hónapja élt a két párt vezetői által aláírt "Közös Nyilatkozat", amely szerint "ha az 5 százalékos bejutási küszöb pártonkénti megléte nem előfeltétele az Országgyűlésbe kerülésnek (...), az FKgP minden segítséget megad természetes szövetségesének az Országgyűlésbe való bejutáshoz". Innentől a KDNP-s képviselőknek joguk volt részt venni az FKgP frakcióülésein, sőt úgy tudjuk, Torgyán még helyiséget is felajánlott nekik a Belgrád rakparti kisgazdaszékházban.

Érdekes, és nem lényegtelen mellékszál, hogy a nyilatkozatban a KDNP

Torgyánt és frakcióját

bízta meg a kereszténydemokrata értékek parlamenti képviseletével, tálcán kínálva az erősebb partnernek a kereszténydemokráciához kötődő erkölcsi tőkét. Innentől Torgyán simán megtehette, hogy novemberben maga nyújtson be olyan módosító indítványt a választójogi törvényhez, amely megszigorította a közös és kapcsolt listák kis pártjainak parlamentbe jutását - "hogy ne essen atomjaira a parlament", mint egy szakértője fogalmazott.

Hogy mit is jelenthetett pontosan az a háton való bevitel, azt a sajtó és a politika egészen mostanáig találgatta. Már az a része, amely bevette önmaga alkotta mítoszát a kiszámíthatatlan, szeszélyes Torgyánról, aki hol ezt mond, hol azt. Hatalmas tévedés! Az FKgP elnöke már 1996-ban, a legendás, stratégiai jelentőségű vasszécsényi találkozón a teljes racionalitás talaján állt, amikor rövidítve beidézte a választójogi törvényt ("A közös vagy kapcsolt listát indító pártok nem kapnak mandátumot, ha az országosan összesített érvényes szavazatoknak pártonként legalább 5-5 százalékát, 3-nál több párt esetében együttesen legalább 15 százalékát nem érték el."), és közölte: "Itt van tehát az 5 százalékos küszöb elérésében bizonytalan pártok kampányának háttere a >>nemzeti érzésű erők összefogására

a nagy pártoknak kedvez

A kisgazdák az őszi tárgyalások alatt végig azt remélték: februárban az FKgP-frakcióba ülnek majd át a giczysták. Úgy tudjuk, maga Füzessy nagyon is szorgalmazta az átülést, de a KDNP elnöksége leszavazta. ("És hát ugye mi sem vagyunk üdvhadsereg" - fogalmazott kérdésünkre egy magas rangú kisgazda.) A stratégia olyasmi volt, hogy a KDNP-sek ´98 májusában kisgazda listán a parlamentbe kerülnek, aztán majd hozzájuk adnak annyi embert, amennyi egy új frakció létrehozásához kell - s az új kereszténydemokrata frakció egyszerűen kivált volna, mint anno az MDNP.

A 20-20 közös jelölt hamar lekerült a terítékről. A kisgazdák végül abban maradtak édes egyetlen gyermekükkel (de lehet, hogy édes unokatestvérükkel), hogy a második forduló előtt majd jól rászavaznak a talpon maradt jelöltre, s ez lehet akár a Fidesz-MDF polgári jelölt is, ha az MSZP-sek leváltása a cél. Giczy alig leplezte csalódását, Füzessy a sajtóban "személyes kudarcról" beszélt, amiért nem tudta létrehozni a "jobboldali blokkot".

A Narancs kérdésére azonban Giczy György, a KDNP elnöke leszögezte: "Részemről

nincs harag

Nem is volt olyan óriási tétje a dolognak. Közös jelöltekkel mi nem tudtuk volna hozzásegíteni a kisgazdapártot a választási győzelemhez. Jómagam is szorgalmaztam a választási együttműködést, de észre kell venni, hogy az érvényes választási rendszert figyelembe véve nincs jelentősége a közös jelölt állításának. Egy ilyen együttműködésnek legfeljebb deklaratív jellege lehet." Giczy úgy véli, mindezek ellenére jól tették, hogy tárgyaltak a kisgazdapárttal, mivel "tudatosítani akartuk, hogy a kisgazda és a kereszténydemokrata szavazók nagyjából azonos szociológiai réteghez tartoznak. A kötődésnek mély gyökerei vannak, amit érzékelni lehet már a választások első fordulójában is." A lényeg: "A kisgazda jelöltek nem fognak ellenünk kampányolni, és mi sem ellenük."

A KDNP mindenesetre teljes gőzzel készül a választásokra. Minden választókerületben indítanak jelölteket. "Jelöltjeink 80-90 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik, 50 százalékuk már indult választáson", tudtuk meg Bartók Tivadar kampányfőnöktől. A képviselőjelölteket a helyi pártszervezetek ajánlják, a nevekre előbb a megyei, majd az országos elnökség mondja ki az igent. Az országos és a budapesti listát Giczy György vezeti, neki van egyedül vétójoga a jelöltállításban. Az ismert közéleti szereplők közül Sopronban Eigner József ex-átvilágítóbíró indul egyéniben, Kaposvárott pedig Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője.

"Az eddigi két szabad választás eredménye azt mutatta, hogy azok a pártok, amelyek minden körzetben tudnak jelöltet állítani, magától értetődően bejutnak a parlamentbe" - mondta a Narancsnak Giczy, aki szerint mivel a KDNP-nek 700 helyi szervezete és 25 ezer tagja van, semmi ok feltételezni, hogy "bármiféle probléma" adódna.

Torgyán hangvételének mérséklésével, a Maczó-ügy utáni centrumpozícióval szoros összhangban fokozatosan esik vissza az FKgP népszerűsége, ami elég sokat elárul választói bázisuk mibenlétéről. Ennek ellenére lényegesen jobb eredményt várnak a kisgazdák 1994-es önmagukhoz képest. "Ezernél több jelöltet hallgattunk meg két héten át, köztük olyanokat is, akiket majd a helyhatósági választáson tudunk hasznosítani", mondta lapunknak Lányi Zsolt alelnök tele bizalommal, mert úgy látta,

jó volt a kisgazda-felhozatal,

értelmes és nyelveket is beszélő fiatalokkal bővült a vidéki gárda.

Más forrásból azonban úgy tudjuk, nem volt problémamentes az, ahogyan a Torgyán Józsefből és feleségéből, Cseh Máriából, illetve két másik elnökségi tagból álló bizottság a jelölteket kiválasztotta. Egy, a pártéletet jól ismerő kisgazda szerint a megyei elnökök egyáltalán nem nyelték le könnyen, hogy (ugyancsak a vasszécsényi elveknek megfelelően) sok helyen nem ők vezetik a megyei listákat, mert a frakciójával elégedetlen pártelnök a saját "kritikátlan tanácsadóit" nyomatta be vidéki listavezető posztokra. Akadt megyei vezető, aki a Maczó-kör állítólagos ármánykodása elleni legfőbb biztosítékként állította be magát Torgyán előtt.

Repült a listáról az ex-éhségsztrájkoló Izsó, a fehérorosz ügyek miatt a kazánkirály Morvai képviselő (ez utóbbi a pártból is), és leváltották az ideiglenesen megbízott veszprémi elnököt, Pintér Kornélt, a 92-es Kossuth téri jobbos akció egyik szervezőjét; a megyei listát Lányi Zsolt vezeti. Kisgazda színekben indul viszont a METÉSZ-es Zsikla Győző és Raffay Ernő revizionista történész. A tanácsadók közül a BAZ megyei listát Pokol Béla vezeti, Heves megyében egyéniben indul Várhelyi András, míg Horváth Béla és Szabadi Béla Budapesten. Barátai tanácsai ellenére Mátészalkán, egyéni körzetben is megméreti magát a pártelnök, aki persze az országos listát is vezeti (2. Bernáth Varga Balázs főtitkár, 3. Gyimóthy Géza, 4. Cseh Mária), biztos, ami biztos. Egyéniben ugyanis Torgyán József eddig nem jött be.

- kovács-seres -

Kisgazdaság

Az elmúlt évek értelmetlen és súlyos gazdasági megszorításai után egy új korszak, a jóléti társadalom felépítésének elindítását ígéri a Független Kisgazdapárt. A "hosszú kormányzásra" készülő Torgyán József először is az egész országot rendbe szeretné tenni, a munkát pedig a magyar vidék talpra állításával kezdené. A kisgazdák első lépésben külön vidékfejlesztési csúcsminisztériumot hoznának létre. "A vidékfejlesztés semmiképpen nem jelent valami főváros-ellenességet (...), a gyors általános növekedés Budapest számára is biztosítja a fejlődés lehetőségeit", olvasható a választási programban.

Az ígéretek között előkelő helyen szerepel a magyar termőföld magyar kézben tartása, az infláció leszorítása, a forint csúszóleértékelésének megállítása, az autópályadíjak eltörlése, az adóterhek drasztikus csökkentése. "A sarcszerű, gazdaságot gúzsba kötő elvonások akadályozzák a fejlődést (...), a kulcsok akár 25 százalékos csökkentése sem járna a bevételek visszaesésével." A Független Kisgazdapárt szerint nincs fontosabb feladat, mint a tartós gazdasági növekedés elindítása, egyidejűleg a munkanélküliség csökkentése, a feketegazdaság visszaszorítása és az életkörülmények javítása. Ámen.

- kr -Mostanában egyre többen keresték fel lapunkat avval a kéréssel, hogy szenteljünk még több figyelmet a májusi országgyűlési választások előkészületeinek. Ez ugyan hazugság, viszont avval a közismert politológussal sem értünk egyet (nevét fedje most homály, egyébként Kéri Lászlóról van szó), aki néhány hónappal ezelőtt azt állította: "Majdhogynem mindegy, ki nyeri meg a választásokat." Mert szerintünk igenis fennforgás van. Szarrá-húggyá nyeri-e magát az MSZP, és ha igen, ki lesz a hibás? Vagy csak kicsit nyer netán? De kivel fog akkor kormányozni? Az SZDSZ-szel? De miért? És hogyan? A Fidesszel esetleg? Vagy mégis: Orbán és Torgyán? Dráma tülekszik dráma hátán! Mókás elemekkel fűszerezve! No, erről szól majd a kampány lapja. Hegyibe!

Figyelmébe ajánljuk