Tartalom

MaNcs, X. évf. 09. szám, (1998.02.26.) (1998-02-26)

Egotrip

Egotrip

Babarczy Eszter: Sétáló filozófia (A történelem hasznáról és káráról)

Történelmet tanulok. Sok szó esik az elmaradottságról. Modernizációs modellek. A brit arisztokrácia. A kapitalista termelési és tulajdonviszonyok kialakulása. Kelet-Európa is fel van adva. Magyarország elmaradott ország. Először is, kérdi Larry Woolf, ki találta fel Kelet-Európát? Az önelégült nyugat-európai felvilágosodás. Kelet-Európa mítosz. Azt mondták, civilizálatlan, de azt csak úgy mondták. Másrészt itt van a második jobbágyság. A második jobbágyság azért mégis számít valamit. Például a junkerek. De lehet, hogy a junkerek valójában kapitalisták voltak. Mi a baj a kapitalizmussal? Akkor van baj vele, ha későn jön. Vagy ha nem elég agresszív a polgárság. Nem elég liberális. Meg az uralkodó osztállyal is baj szokott lenni. Például ha feudális maradvány. Vagyis nem demokratikus. Vagy nem haladó? Mi az, hogy haladó? Haladó az, hogy liberális és burzsoá. És valószínűleg indusztriális. Másrészt viszont, nehogy már szidjad a parasztot. A parasztot nem szabad szidni, mert elnyomott. Ki vagy te, hogy szidd a parasztot? Valakik modernizálták, a saját érdekükben. Figyelem, érdekek a háttérben! Különben is, mi az, hogy elmaradott? Te hiszel a modernizációs elméletben? Te jó ég, mit interiorizáltatok ti ott Kelet-Európában? Beszoptátok a modernizációs elméletet? Hisztek a nyugati modellben?

Egotrip

Seres László: Dekóder

"Cinikus hazugság (...), ahogy az állam visszavonulása közben a szegénység és következményeinek enyhítéséből, felszámolásából, az >>európaiságtehát: a közjó meghatározásának jogával élő) szociálpolitikus nyelvén bizony egy politikus szólal meg, aki "az európai civilizációtól való távolodásról", "a decivilizáció korszakáról", valamint "a kevesek érdekét szolgáló erőszakról" beszél, hogy nagyon is konkrét napi politikai folyamatokra hathasson, nagy példányszámban, az utcán, ingyen, a heti Esti Hírlapban.

Para

Egotrip

Kovács Imre: Én

Boci sajt érkezett a szemközti kis közértbe, meg az a fajta nyalóka, amit utoljára a hetvenes években lehetett kapni, kerek, lapos, fehér alapon színes virág, körben pedig sárga, és idővel lejön a nyeléről. Innentől szopogatós cukorként funkcionál, de az íze inkább a szintén klasszikus citrompótlóéra emlékeztet, annak kissé túl erőteljes garati felhangját leszámítva.

Publicisztika

Publicisztika

H. Gyulát várják a hangosbeszélőnél

Az ámokfutás a rendszeres testedzés része: a miniszterelnöki zakót négyötödéig betöltő lény rádöbbent nemrég, hogy ami van, az, ugye, nem közbiztonság - evvel a kifakadással (valamint feladatok kiosztásával, teendők meghatározásával) kezdődött a baráti, koalíciós öldöklés legújabb fejezete. Amit a népeknek úgy kellett érteniük - hisz´ eztet kommunikálja feléjük a maszop -, hogy: 1) eddig szar volt a közbiztonság, de csak azért, mert a Kuncze Gábor nem jár be hétre dolgozni (és az ebédjegyekkel is manipulál, adja-veszi a´ ivólére - gyönyörű kifejezés - szóló bonokat); 2) a Horn Gyulának erről (ti. a szar közbiztonságról) fogalma sem volt, mert nem az a beleugatós fajta, na, megkérdezi néha, hogy mennek a dolgok közbiztonságilag, és ha azt hallja: jól, elhiszi, van baja és munkája elég, jövök, megyek, intézkedek; 3) amint meghallotta, mi az igazság és a helyzet, a Horn Gyula ha-tá-ro-zottan kikelt magából (ország-világ láthatta), és követelte, hogy legyen végre rend. Oda is szólt a melák bajuszosnak, hogy most már elég volt a henyélésből meg a koalíciós álviták szításából (és abból is, hogy pont az ő pártjából való miniszterek teljesítménye katasztrofális), most már a Kuncze is kezdjen el dolgozni, fogja el a gyilkosokat, mert ez így nem mehet tovább. Hát nem aranyos?

Publicisztika

Gázálarcosbál

Izraelben a múlt hét táján, mikor a téli olimpia menthetetlenül közeledni kezdett a végéhez, és Kofi Annan ENSZ-főtitkár még nem repült el Bagdadba, hogy valami megoldásfélét pacsizzon le a Közép-Kelet legélethűbb Milosevic-imitátorával, Izraelben ekkor tehát elkezdtek gázálarcokat osztani a lakosságnak. Ami racionális lépésnek tűnik, messziről legalábbis. Ha gáz van vagy lesz, vagy úgy néz ki, hogy az lesz, osszunk gázálarcot, vásároljunk vegyi fegyvert szigetelő szalagot, tekerjük vele körbe a lakásunkat, majd vonuljunk vissza családi körbe, öltsünk maszkot, és várjuk az épp aktuális világvégét. De a gázálarc Izraelben szimbólum is: egyrészt a pániké, másrészt az állam gyengeségéé. Márpedig ott az állam erejére sokat adnak.

Belpol

Belpol

"Lidérces álmaikban Budapest ostroma jön elő" (Ungváry Krisztián történész)

Megjelent pár hete egy könyv, a címe: Budapest ostroma. Poétikusan ifjú szerzője óráról órára, kerületről kerületre követi végig azt a borzalmas hét hetet, míg a Vörös Hadsereg 1945 elején lerendezte némely folyó ügyét a náci német (és persze a magyar) hadsereggel, tangenciálisan mintegy romba döntve városunkat. Mi ilyet még nem olvastunk, leginkább, mert ilyet még nem írtak.

Belpol

Kulturális hírek

FojtásAz 1956-os forradalom után Jugoszláviában, közelebbről Szabadkán menedéket kereső magyarokról és házigazdáikról szól Deák Ferenc Fojtás című darabja, melyet a Kaposvári Csiky Gergely Színház mutatott be Babarczy László rendezésében. Képünkön Szarvass József és Tóth Géza.

Belpol

A célegyenes elején: FKgP-KDNP: Deklaratív jelleg

Hát ez nem jött össze. Pontosabban: nem úgy, ahogy szó volt róla. Az FKgP nem viszi be a hátán a KDNP-t a parlamentbe. De igazi meglepetés csak azokat érhetett, akik azt hitték, Torgyán József egy retorikai fogás kedvéért alapvetően kockáztatja májusi szereplését egy önmagát szétvert, presztízs nélküli párt kedvéért, amely önállóan valószínűleg be sem kerül a következő törvényhozásba.

Belpol

A célegyenes elején: Fidesz: Régi csibészek

Hogy jól áll a Fidesz a választási küzdelemben, azt "barátainak" megnövekedett száma mutatja. A kormányzásra való alkalmasságukat hirdető fiatal demokraták két kabinetet biztosan fel tudnának állítani: az egyiket a párt hét végi, programadó, IX. kongresszusán megjelent bukott államtitkárok és miniszterek, a másikat a párt árnyékkormányában helyet foglalók alkothatnák. A minden akciózást mellőző és külsőségeiben is visszafogott tanácskozást az unalom betűsor jellemzi leginkább.

Belpol

Szavazótáborok 1994-ben: Így jöttek

Mielőtt nekilátnánk azon morfondírozni, hogy ugyan minek alapján fognak a választók májusban sorsdönteni, vagyis beizélni a nyomorult kis ikszeiket arra a cetlire, nem árt újra összefoglalni, hogy 1994-ben mely pártok mely társadalmi rétegek támogatását bírták, és hogy honnan, kitől szipkázták el vagy kinek a javára vesztették el szavazataikat az előző kormányzati ciklusban. Hátha segít bárminek a megértésében. Vagy legalább növeli a zavart.

Belpol

Duna, műtárgy: Tovább a megkezdett úton

Egy hónap van már csak a kormány MSZP-s tagjai által belengetett március 25-ig, a keretmegállapodásként eufemizált régi/új vízlépcsőszerződés megkötésének beígért napjáig. Persze ez a 25-e, a hágai ítélet utáni fél év leteltének a napja nem kötelezi egyik felet sem semmire, tudják ezt Hornék is, aláírhatják ők áprilisban is, holnap is, ha akarják. Nagyon akarják. Jól taktikáztak, sikerült kibekkelniük azt, hogy a parlament megfékezze őket.

Belpol

Akadémiai törvény: Kutatói szabadság

Egyszer volt, hol nem volt, a parlamenti bizottsági vitákon túl, a plenáris ülésen még innen, él valahol egy javaslat a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló, 1994-es törvény módosítására: benyújtói és támogatói (a kormányzat és az MTA vezetése) gyorsítanák, bírálói (némely ellenzéki és kormánypárti képviselő és akadémiai kutató) leállítanák e folyamatot, újragondolás végett, úgymond.

Belpol

Közvélemény-kutatás a pártok támogatottságáról: Érik az MSZP

Göncz Árpád május 10-re kitűzte a parlamenti választások első fordulóját, és ezzel lényegében kezdetét vette a választási kampány. A közvélemény reagálása meggyőző: 63 százalékra növekedett azok aránya, akik biztosra ígérik választási részvételüket. Ez nagyjából megegyezik a 94-es választások előtt három hónappal készült felmérésekben regisztrált szavazókedvvel. Abban viszont nagyon különbözik a jelenlegi helyzet az előző választások előttitől, hogy most nincs úgynevezett "leváltós" hangulatban az ország - ez derül ki a Marketing Centrum legutóbbi felméréséből, amely a Magyar Narancs és a Világgazdaság megbízásából készült.

Külpol

Külpol

Indiai választások: Olasz nő Delhiben

Nem egészen két év után újra választásokat tartanak Indiában, szokás szerint több menetben. A nacionalista Indiai Néppárt két, zavargásokkal, merényletekkel súlyosbított választási nap után még reménykedik az abszolút többségben és a stabil kormányzás lehetőségében, de az első felmérések ezt nem támasztják alá. Valószínűbbnek látszik, hogy ha más felállásban is, de marad, ami volt, a hosszadalmas koalíciós egyezkedések és a bennük részt vevők kölcsönös zsarolásainak kiszolgáltatott, ingatag kormányok.

Külpol

Elnökválasztási futamok Szlovákiában: Döglött ló

Szlovákia a korlátlan képtelenségek országa, s a mostani állapotok minden bizonnyal nem fognak követendő példaként szolgálni az elkövetkező nemzedékek számára. Március másodikán lejár Michal Kovác köztársasági elnök mandátuma, a jelenlegi kormánykoalíció esküdt ellenfele politikai nyugdíjba vonul, ám egyelőre semmi jele annak, hogy helyét törvényesen megválasztott utód foglalja el.

Zene

Zene

A léghajó hangja (Jimmy Page és Robert Plant)

Szombaton Zágrábban kezdte, hétfőn nálunk folytatta idei európai turnéját Jimmy Page és Robert Plant. Mielőtt azonban két fiatal muzsikus, Charlie Jones (basszus) és Michael Lee (dob) társaságában megismertették volna április 20-ra várható új albumuk, a Walking Into Clarksdale anyagát a Budapest Sportcsarnok közönségével, a Marriott hotelben fél órán át tanulmányozták a közép-kelet-európai sajtó kérdezéstechnikáját.

Zene

Átmentve

Az a telt ház, szóval az a tizenkét-tizenhárom ezer, aki a belépőjét kipengette, igazán rászolgált arra a kegyes csúsztatásra, hogy - majd idővel - egy Zeppelin-koncertre emlékezzen vissza. Jimmy Page és Robert Plant pediglen éppen annyi elismerésre szolgált rá, mintha húsz évvel ezelőtt jártak volna erre.

Könyv

Könyv

T´DOOR: Little Nemo

Ez egy valami könyv, a Little Nemo, nem "az", az is megvan, fél tépet, félbeszakított kötet, borítótlan, a Tabánból. Az igazi Kis Némó a verebünk volt, vad verébszív, nyomban Szpéró után került ide, a sötét történeteimből történet. Szpéró már bele-élte magát az ittenbe, Némó kapta meg Szpéró papírkosarát, aztán kalitkája lett neki is, a Szpéró a két kalitka közül választhatott, amikor a Némó már nem volt velünk, hónapokig két kalitkája is volt a Szpérónak. Egyetlenegyszer hagytuk el Szpérót mindketten embertárs-barátai, a Sch. úrékra, nagy madárbarátok voltak, ez könyvben meg van írva. Itt követtem el a. Mikor azt láttam, nem akarózik betartódniok a szabályoknak, kéréseimnek, hogyan tartsák t. i. a két madarat, s Szpéró és az addigra sokat szelídült Némó - veréb tojó volt ő is! nem tudtuk -, aki társnémmal vadgesztenyefocit játszott már, s köpenye gallérján hasalt, a két madár versenyt kergetőzött, tükörnek rohant, abba belehalhatnak. Kértem Sch. úrékat - ez a bűnöm -, ha nem megy a kettő együtt, Némót engedjék el. Elengedték. Egy hónapig bolyongtam rémségeket művelve összevissza, ld. csatangolok szakadatlan, Impromptu. Némónak nincsen sírja. Félnaphossz üldögéltem a fa alatt, ahol elengedték, hátha visszatér. Egy félbetépett könyv képében tért vissza - fényképe még, persze, van -, a Tabánban mentem, 8-a volt. Milyen halálnap ez, madárhalálnap? Milyen lelési nap? 35-40 madárnál könnyű. Viszont másrészt. Fogalmam se volt. S akkor pillantottam meg egy fa tövében. Némó kapitány és a. 8-án leltük Némót, istenem, 1977. augusztus 8-án.

Könyv

Film: Dől a lé (Francis Ford Coppola: Az esőcsináló)

Egykoron sztárügyvéd volt, most a világ legkeresettebb íróinak egyike. John Grisham 1984-től ontja magából úgynevezett regényeit, 1991 óta pedig -eredeti foglalkozását odahagyva - kizárólag az írásnak él. Érthető: a cuccait 60 millió (!) példányban adták ki széles e világon, valamennyi eddig megjelent regényéből (A Cég, Siralomház, A Pelikán-ügyirat, Az ügyfél, Ha ölni kell) film készült, amelyek hozták is a suskát, százmilliót tisztán. Minimum. Grisham pedig körmöl, egyre csak ír, éjt nappallá téve, fáradhatatlanul. És nem dolgozik hiába: alighogy elkészült Az esőcsináló, máris megtörténtek az előkészületek legújabb munkájának (The Runaway Jury) a megfilmesítéséhez.

Film

Film

"A név rólunk szól" (Ross Godfrey, Morcheeba)

David Byrne után nemrég George Michael állta a vacsorát, egy kis közös munkára apellálva. Ozzy Osbourne-ról is azt hallani, nem álcázza magát, ha Morcheeba-koncertre készül. Most pedig mindenki a márciusi Big Calmra vár. Nem kell ízekre szedni a Morcheeba zenéjét, hogy kiderüljön, miért. A fekete soulénekesnő és a fehér testvérpár triója semmi újat nem talált fel. Megszokott hip-hop-ütemek, pszichedélia, Ry Cooder-ízű gitártémák, Milest idéző trombita, a széles hangszerparkban Hammond orgona, fuvola, szitár. Az új lemez a country és a reggae felé nyit. De lehet bármilyen eklektikus is a körítés, nem vonja el a figyelmet a dalokról, amelyek jó részét a huszonegy éves Ross Godfrey írja.

Tudomány

Tudomány

A drótpolgár

A számítógép-hálózatokon kommunikáló közönségről számos mítosz forog közkézen. A tömegsajtó gyakran még ma is a társadalomtól elidegenedett, magányos fiatal fehér férfiak: technoanarchista szoftverkalózok, ketchuposflakon-gyűjtő autodidakta pirotechnikusok, perverz gyerekpornó-terjesztők, gyűlöletkeltő politikai radikálisok és számítógépfüggő virtuálterminátorok játszótereként ábrázolja az Internetet. A másik oldal szólásszabadságról, globális közösségről, civil libertarianizmusról és egy új, digitális nemzetről beszél. A Wired decemberi száma utánajárt a dolognak.

Tudomány

Törvénytervezet az elektronikus okiratról: Digitális kézjegyek

Az elmúlt években a számítógépes hálózatok térnyerésével világszerte egyre égetőbb a kérdés: biztonságosan jut-e az elektronikus úton továbbított irat a címzetthez, mennyire hitelesek a továbbított adatok, illetve a feladó személye. A digitális aláírásról, valamint az elektronikus okiratokról már itthon is - más európai országokkal nagyjából egy időben - készült egy tervezet, amelynek legfontosabb eleme, hogy az elektronikus okirat joghatásait azonosnak kívánja elismertetni a hagyományos úton keletkezett okiratéval.

Sport

Sport

Nagano Underground: Japán-norvég hóhatár

Nagano kisváros, talán négyszázezres sincs, új pályaudvar, bevásárlóutca, néhány sportlétesítmény, ennyi, meg ez az olimpia. Ahogy a pályaudvaron, úgy a város minden pontján van VOD (Video on Demand), ingyenes videócájg: ember odadöcög a géphez, nyomkodja kicsinyt a képernyőt, kiválasztja, mi is kell neki, és megnézi a japán Satoya Tae díjnyertes ugratását ebben az új dologban, aminek magyarul nem tudom a nevét, de a pálya olyan, mint szezonvégen Chopok-Délen a Siratófal, sok huplival, és kell ugratni is.