A Centrum a választások után: Szambázó magatartás

  • Linder Bálint
  • 2002. május 16.

Belpol

A kormányváltásban játszott szerepéért a Centrum politikusai közül, úgy tűnik, egyelőre a kereszténydemokraták elnöke, Bartók Tivadar üdvözülhet. A szövetség manapság az ambiciózus KDNP és a gyötrődő MDNP harapófogójában vergődik.

A kormányváltásban játszott szerepéért a Centrum politikusai közül, úgy tűnik, egyelőre a kereszténydemokraták elnöke, Bartók Tivadar üdvözülhet. A szövetség manapság az ambiciózus KDNP és a gyötrődő MDNP harapófogójában vergődik."Nem hiszem, hogy a Centrum szerepét a kormányváltásban honorálnák, nem olyanok ezek a fiúk" - reagált Kupa Mihály pártelnök azon felvetésre, hogy a kormányváltók konkrét együttműködési megállapodás híján, hálából és számításból esetleg helyzetbe hozhatnak néhány centrumos politikust. Leszögezte: pártja senkivel nem egyezkedik, viszont magánemberként mindenki azt csinál, amit akar, és amit anyapártjával képes elfogadtatni. A Medgyessy Péterrel jó személyes kapcsolatot ápoló Kupa Mihály morcosan utasítja vissza a régóta keringő hírt, miszerint APEH-elnökként növelné tovább a népszerűségét. Kupa egyébként a két forduló közti szambázó magatartása miatt mára nagyon nehezen eladható termék lett a szocialisták körében; biztosnak látszik, hogy nem lesz kormányzati szereplő, viszont többen azt valószínűsítik, hogy néhány hónap múlva valamely állami nagyvállalat vezetőjeként látjuk viszont.

Nem hibázott, mégis szélsebesen ejtették a szocialisták a korai elképzeléseikben felbukkanó Nagy Tamást mint az agrártárca egyik leendő vezető személyiségét. (Nagy a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének az elnöke.) Nagy Tamásnak a nagyüzemi gazdálkodás újjáélesztését preferáló elgondolásai miatt az ellenzék legott hangos zöldbárózásba fogna, ami nyilván nem hiányzik az MSZP-nek.

Zöld hajtásokat

ültethet viszont a leendő kormány a környezetvédelmi apparátusba a Droppa György vezette Zöld Demokraták képében. "Nem vagyunk kezdeményezők; vagy felkérnek táncra, vagy nem" - mondta Droppa, aki 1991 óta a Duna Kör ügyvivője, és nem mellesleg az Európai Zöldek konföderációja elnökségének egyetlen kelet-európai tagja. Kapcsolatrendszere az EU-s támogatások okán még jól is jöhet. Bár hivatalos kapcsolatfelvétel még nem történt, úgy tudjuk, hogy mind az MSZP, mind az SZDSZ vezetőségében vannak, akik jó ötletnek tartják zöldekkel színesíteni a hivatalos környezetvédelmet (akiknek esetleg halványzöld esélyük kínálkozik a dunai kormánybiztosságra).

Lassan viszont mérget lehet venni Bartók Tivadarnak, a KDNP elnökének a kormányzati szerepvállalására: a lapzártakor szilárdnak tűnő szocialista elképzelések szerint a még Semjén Zsolt vezette helyettes államtitkárságot a kulturális tárcától visszaemelnék a Miniszterelnöki Hivatalba, és az újra államtitkársági szintre sorolt egyházügyi poszt vezetője lenne Bartók. Személye a szocialisták szerint legitimálná a leendő kormány egyházügyi politikáját. Az SZDSZ-nek értesüléseink szerint nincs kifogása ez ellen, mint ahogyan az ellen sem, hogy a vatikáni nagykövetet is a kereszténydemokraták delegálják. Nem tudni, a leendő koalíciós partnerek számolnak-e azzal, hogy

Bartók Tivadar szerepvállalása

valójában kétélű fegyver: egyes egyházi vezetők máris prüszkölnek a neve hallatán, és igen valószínű, hogy mind a klérus, mind a KDNP berkein belül sokan fognak úgy megemlékezni róla, mint aki a keresztet egy sportszatyorban csempészte át a kommunistáknak. "A legfontosabb az volt, hogy a Fidesztől az országot megszabadítsuk, és hülye lennék, ha a szerepünkért nem számítanék bizonyos ellentételezésre" - fogalmazott Bartók, aki Kovács Lászlóval már akkor asztalhoz ült, amikor a Centrum még csak ötlet volt. Vannak, akik úgy tartják: nem kizárt, hogy az egyházügyi államtitkárságnak a kulturális tárcától a Miniszterelnöki Hivatalba való visszaemelését elsősorban a kereszténydemokraták elnöke szorgalmazta, aki nem érezte szükségét, hogy a poszt várományosaként egyeztessen a többi centrumossal. Ha államtitkársága realizálódna, ígéri: a korábbi gyakorlattal ellentétben nem preferálnak majd egyes felekezeteket, és leállítják az egyházak állami kézből etetésének gyakorlatát. A pártelnök megtalálta a KDNP és a maga számára megfelelő ugródeszkát: Bartók Tivadar távlati terveiben egy meghatározó keresztény középpárt létrehozása lebeg.

"Baloldali fiókpártnak tartják majd a kereszténydemokratákat, és emiatt a Centrumot is" - háborog Bartók Tivadar elképzelései miatt a párt egyik élő, ám neve elhallgatását kérő lelkiismerete. Ám mivel a Centrum egésze a jobboldali szavazók szemében e stigmát már magán viseli, az MDNP-Néppárt jelenlegi vezetőségének is krónikusan viszket a talpa. Pusztai Erzsébet szerint a Centrum sajnos azt a látszatot keltette, mintha a baloldalhoz csatlakozott volna, holott az lett volna a korrekt, ha választói bizalmát megköszönve, első körös támogatói lelkiismeretére bízza, hogy kire voksolnak. Bár Kónya Imre (akiről azt terjesztik, hogy a választások előtt és közben folyamatosan tartotta a kapcsolatot Kövér Lászlóval) lemondott centrumbéli elnökségi mandátumáról, a párt még tárgyal a szövetségben maradásról. Ha nem jutnak dűlőre, az MDNP lelép; az alapszabály szerint másképp nem is lehet elválni tőlük. Egyes vélemények szerint ez azt jelentené, hogy az MDNP az MDF-be áramolna át.

Mindent boríthat ugyanakkor

az MDNP-Néppárt

június elsején tartandó tisztújító gyűlése, ahol eldől, egyáltalán bizalmat kap-e a jelenlegi elnökség, vagy a Centrum-kompatiblis Raskó György vezetésével váltás lesz a párt élén, és az MDNP marad a szövetségben.

Május 31-én a Centrum vezetősége találkozik a jelöltekkel és az aktivistákkal, megsimogatja a fejüket, és elkezdődik az első közös edzés az önkormányzati választásokra. Az már biztos, hogy sok helyen a helyi kezdeményezéseket támogatva, azokkal társulva (Somogyért Egyesület, Szabolcsért Egyesület), másutt Centrumként indulnak, és számos olyan körzet is lesz, ahol már a két forduló között levajazták a kormányváltókkal, hogy most azok lépnek vissza. Amihez előbb a Centrumban kellene előrelépni.

Linder Bálint

Figyelmébe ajánljuk