Affér a XI. kerületben: Egy tenyér ha csattan

  • - kr -
  • 1998. március 26.

Belpol

Kopogtatócédula gyűjtőit ért inzultusok miatt bejelentést és feljelentést tett a rendőrségen Csapody Miklós országgyűlési képviselő. Az MDF-Fidesz közös jelöltje azt állítja, hogy 1998. március 10-én, este hét körül a XI. kerületi Irinyi József utca egyik házában az ott lakó Markos György az általa szervezett polgárőrségre hivatkozva megfenyegette két fiatal megbízottját, és meggátolta a szelvénygyűjtést. Két napra rá a képviselő feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, mert egy másik megbízottját megverték a XI. kerületi Kőrössy József utca 14. szám előtt. A két eset között Csapody Miklós nem lát semmiféle összefüggést.
Kopogtatócédula gyűjtőit ért inzultusok miatt bejelentést és feljelentést tett a rendőrségen Csapody Miklós országgyűlési képviselő. Az MDF-Fidesz közös jelöltje azt állítja, hogy 1998. március 10-én, este hét körül a XI. kerületi Irinyi József utca egyik házában az ott lakó Markos György az általa szervezett polgárőrségre hivatkozva megfenyegette két fiatal megbízottját, és meggátolta a szelvénygyűjtést. Két napra rá a képviselő feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, mert egy másik megbízottját megverték a XI. kerületi Kőrössy József utca 14. szám előtt. A két eset között Csapody Miklós nem lát semmiféle összefüggést.

"Markos György úr sajnálatos módon megbízottaimnak a következőket mondta: a szóban forgó épület három másik házzal egyetemben a polgárőrség védelme alatt áll. Õt nem érdekli sem az MDF, sem a Fidesz, de az érintett házak lakói, úgymond, balodali érzelműek, ezért nem tanácsolja, hogy a szelvénygyűjtők betegyék oda a lábukat. Ezt saját érdekükben mondja, arra az esetre, ha nem akarják, hogy véres fejjel távozzanak", olvasható a redőrségnek eljuttatott bejelentésben, amelyben

Csapody Miklós

az esetet "az 1998-as szabad magyar parlamenti választások előkészületei durva befolyásolásának" tartja. A XI. kerületi rendőrkapitányt a bejelentésben tisztelettel, ugyanakkor a legnagyobb nyomatékkal kéri a szükséges lépések megtételére. Lapid Lajos ezredes intézkedett, és az esetet felterjesztette a budapesti rendőrfőkapitánynak. A Btk. idevágó, 211. paragrafusa szerint ugyanis a választás, népszavazás, népi kezdeményezések rendje elleni bűncselekményekre utaló beadványok nem kerületi hatáskörűek. Érdeklődésünkre azonban Lapid Lajos elmondta, hogy a választójogi törvény nem tiltja lakóházakban a kopogtatócédula-gyűjtést - nem úgy, mint a munkahelyeken -, és hogy szerinte ez a rendelkezés irányadó.

Markos György előadóművész, az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke a Narancsnak cáfolta, hogy megfenyegette volna a két ajánlószelvény-gyűjtő fiatalt. "Az ajtómon lévő kisablakot nyitottam ki, és kérdeztem tőlük, hogy kerültek be a házba. Nem tudták megmagyarázni. Én pedig elmondtam, hogy a ház bejárati ajtajára ki van téve a felirat: polgárőrség által védett terület. Ha akarnak valamit, menjenek le és csengessenek fel, ha beengedik őket, akkor bejöhetnek. Fenyegetésről szó sem volt. Már csak azért sem, mert megértették, hogy mit mondok. Nem voltak aggresszívek, még csak pimaszok sem. Nem éreztem, hogy konfliktus van. Erre két, kőkemény tanúm van, az egyik egy rendőrtiszt."

Markos György

szerint ez az egész ügy erősen kampányszagú. "Nekem semmiféle averzióim nincsenek a Fidesszel vagy az MDF-fel szemben. Mint polgárőrnek nem is lehet, mert a polgárőrség pártsemleges és politikamentes szervezet. Az épületet a lakásszövetkezet felkérésére védjük, s a lakosság védelmében belső rendészeti jogkörrel bírunk. Azt pedig honnan a francból tudnám, hogy a ház lakói baloldali vagy jobboldali érzelműek?"

A polgárőröket a Lágymányosi 9-es lakásszövetkezet elnöke, Iványi Lászlóné bízta meg a 216 lakásos Irinyi József utca 36-40. számú háztömb védelmével, mivel sorozatosan fordultak elő betörések. "A polgárőrök délelőttönként, a legveszélyesebb időben figyelik a lépcsőházakat, az illetékteleneket pedig elküldik." Iványiné elégedett a polgárőrök munkájával, a betörések megszűntek. A védelemért nem fix összeget fizetnek, hanem minden hónapban annyi pénzt utalnak át a polgárőrség számlájára, amennyit össze tudnak szedni.

"Abból kell kiindulni, hogy a lakóközösség azt enged be a magánterületére, akit akar. Ha, uram bocsá´, nem akarja valamelyik pártnak az embereit beengedni, megteheti. Ha ezzel bízza meg a polgárőröket, akkor ők törvényes keretek között ezt végrehajtják", mondta érdeklődésünkre Mecseki Tibor, a 2723 főt számláló Budapesti Polgárőr Szövetség helyettes elnöke; egyben ő irányítja az újpesti polgárőrséget is. "Itt nincs házvédés, de a befészkelt lumpeneket eltanácsoljuk a lépcsőházakból, a hajléktalanok pedig megkapják a megfelelő instrukciókat, hová mehetnek."

Egy magyar polgárőrjelenleg

akkora hatáskörrel rendelkezik, mint bármelyik állampolgár, és ez Mecseki Tibor szerint nem kevés, hiszen, mint mondja, ott van például az elfogási jog. A polgárőrök nem akarnak fegyveres testületté alakulni, csak kiemelt büntetőjogi védelmet szeretnének. "Nem akarunk hatósági személy lenni, de úgy érezzük, hogy minket is megillet az a plusz jogi védelem, amit a kukások, kalauzok, jegyellenőrök már megkaptak. Magyarul, ha valaki engem pofán ver, akkor kapjon szigorúbb büntetést."

Rostás Ákos, a fővárosi önkormányzat rendvédelmi bizottságának kisgazda elnöke szerint a polgárőröknek a jogtalan cselekményeket kell megakadályozniuk, és ez még elviekben sem jelentheti azt, hogy kitilthatják a tömbházakból a pártok munkatársait. "Az alapprobléma nem az, ha elutasítják vagy megjegyzésekkel illetik az ajánlószelvény-gyűjtőket, hanem az, ha nem engedik be őket a lépcsőházba. Amúgy is elég nehéz bejutni az épületekbe." A kisgazda bizottsági elnök egyébként nem hallott még olyan esetről, hogy pártjának munkatársait valahol is akadályozták volna munkájukban. Az viszont már tudomására jutott, hogy a pártokkal szemben idén elutasítóbbak a polgárok, mint négy évvel ezelőtt. Rostás Ákos szerint ez a legaggályosabb: a közömbösség.

A másik incidens

március 12-én, 17 óra körül történt a XI. kerületi Kőrössy József utca 14. számú ház bejárata előtt. A ház kapuján kilépő, "apró pepita mintás nadrágos, erősen foghíjas szájú" támadó tettlegesen inzultálta az ajánlószelvényt gyűjtő K. Szabolcsot. "A munkatársamat bántalmazó személy >>Menj a kurva anyádba, annak gyűjtsél, te kis buzi!>Leszophatsz a pártoddal együtt!Az Országos Választási Irodához az említett két eseten kívül egyelőre nem érkezett más bejelentés. Persze az ajánlószelvények gyűjtése április 17-ig tart, idő tehát van még.

- kr -

Figyelmébe ajánljuk