Meghosszabbították Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019.08.06 14:40

Belpol

Legfeljebb szeptember 15-ig.

A kiutazás feltételeinek megteremtéséig, de legfeljebb szeptember 15-ig meghosszabbította a 2015. szeptemberi röszkei tömegzavargás résztvevőjeként terrorcselekmény miatt elítélt szír Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét a Nyírbátori Járásbíróság -  adta hírül az MTI a Magyar Hírlap keddi számában megjelent információkra hivatkozva.

A Nyíregyházi Törvényszék a lap megkeresésére közölte, hogy jelenleg a brit és a ciprusi hatóságok visszajelzésére várnak a magyar hatóságok. Mivel Ahmed H. jelenleg sem rendelkezik érvényes útiokmányokkal, a bíróság meghosszabbította az idegenrendészeti őrizetét.

A július 11-i döntés indoklásában a bíróság megállapította, hogy a kiutasítás végrehajtásához szükséges okmányok beszerzése a szír férfit visszafogadni köteles államok hatóságainak eljárása miatt húzódik több mint fél éve.

„Kiválogatták a bizonyítékokat"

Új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot a „röszkei terroristaperben" a Szegedi Ítélőtábla. Bárándy Péter volt igazságügy-minisztert, az első fokon még 10 évre ítélt Ahmed H. védőjét kérdeztük a részletekről. Magyar Narancs: Hogy került önhöz másodfokon Ahmed H. ügye? Bárándy Péter: Első fokon kirendelt védője volt, ezután én kaptam megbízást.

Ahmed H. január végén letöltötte a 2015. szeptember 19-i elfogásától számított ötéves büntetésének kétharmadát. Ténylegesen azonban nem szabadult, mert a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal a kiutasítás végrehajtása miatt elrendelte az idegenrendészeti őrizetét. Ezt a bíróság azóta hosszabbítja meg folyamatosan, mert "azóta sem találtak olyan államot, amely befogadná a férfit, aki korábban Cipruson élt családjával".

Neked ajánljuk