Matolcsy György kritizálta a kormány népesedési politikáját

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 6.

Belpol

És nem is csak azt.

Matolcsy György jegybankelnök a novekedes.hu-n közölt rövid írásában arról értekezik, Magyarország miért nem tudott lépést tartani az elmúlt 30 évben a térséggel: röviden azért, mert rossz válaszokat adtunk a kihívásokra.

2010 óta jobb a helyzet, „sok mindent megértettünk, de nem mindent, ami a sikeres felzárkózáshoz szükséges.“

Már „értjük a pénz világát,“ „kiszámítható pénzügyi környezetet tartunk fent“, és "már számolunk az Amerikai Birodalom helyi érdekeivel, kivédjük az Unió túlzásait, falat húzunk a nemkívánatos migráció elé, régiós szövetséget építünk a V4 csoporttal, elismerjük Oroszország helyét Európában, a keleti nyitással összekötjük térégünket Kínával és Ázsiával.“

De a lényeg most jön.

Amit még mindig nem értünk:

"Kevésbé értjük azonban a technológia új kihívásait. Még nem értjük, hogy teljes versenyképességi fordulat nélkül a hozzánk érkezett import tőke csak szigetként működik tovább, mert nincs hová kötődnie."

"Nem értjük, hogy a világ élvonalába /első 200 közé/ tartozó egyetemek nélkül az új technológia nem képes tartósan mozgatni a felzárkózást. Amint azt sem értjük, hogy az állami egészségügy mai működésével nem lehet népesedési fordulatot elérni."

false

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?