Alaptörvény-ellenesnek találta a Lázár-féle kastélytörvényt az Alkotmánybíróság

  • narancs.hu
  • 2024. január 19.

Belpol

A törvény több paragrafusát is kifogásolták, így azt nem lehet kihirdetni, visszakerül a parlament elé. 

Az Alkotmánybíróság (Ab) pénteken kihirdetett rendelkezése szerint alaptörvény-ellenes a Lázár János-féle kastélytörvény, ezért nem hirdethető ki – tette közzé a testület a honlapján

Mint arról beszámoltunk, Lázár János építési és közlekedési miniszter decemberben bejelentette, hogy a kormány kastély-örökbefogadási programot indít, az ehhez kapcsolódó törvényt a parlament decemberben el is fogadta, Novák Katalin köztársasági elnök azonban úgy döntött, hogy az Ab-hoz küldi a jogszabályt, mondván a törvény rendelkezései anélkül teszik lehetővé a magántulajdonba adást, hogy ehhez a törvényalkotó a nemzeti vagyon megfelelő védelmét biztosító garanciális szabályokat teljeskörűen meghatározta volna. Lázár ezzel kapcsolatban "régi kommunista reflexeket" emlegetett, majd személyesen akarta meggyőzni az Ab-t a saját igazáról, mondván Novák szerinte félreértette a törvényt. 

Az Ab végül pénteken kihirdette a döntését az ügyben, és arra jutott, hogy annak több pontja alaptörvény-ellenes, ezért nem hirdethető ki, a parlamentnek az alaptörvény-ellenesség megszüntetése érdekében újra kell tárgyalnia.

Az Ab összefoglalója szerint a törvény alapján állami tulajdonban álló, a kulturális örökség elemeihez tartozó kastélyok, kúriák, udvarházak az állam által ingyenesen tulajdonba vagy vagyonkezelésbe adhatók 99 évre bármely olyan természetes vagy jogi személynek, aki, illetve amely a törvényben meghatározott bizonyos vállalásokat tesz. 

A nemzeti vagyonnal való felelős és átlátható gazdálkodás miatt viszont a jogalkotónak egyértelművé kell tennie, hogy tételesen mely vagyontárgy eshet a szabályozás hatálya alá, hogy ki szerezhet jogosultságot a megszerzésére, hogy a jogviszony alatt milyen jogok illetik és milyen kötelezettségek terhelik, és a jogviszony megszűnését követően mi a nemzeti vagyon tárgyának sorsa. Szintén alkotmányos elvárás, hogy a tulajdonszerzéssel kapcsolatos pályázatok nyilvánosak legyenek.

A kastélytörvény azonban ezekre az alaptörvényi követelményekre nincs tekintettel, és a nemzeti vagyonról szóló törvényhez képest is enyhébb szabályozást határozott meg a kiemelten védett vagyonelemekkel kapcsolatban. Az Ab problémásnak találta egyrészt a nemzeti vagyon elidegeníthetővé tételét, másrészt az ingyenességet, harmadrészt pedig azt, hogy potenciálisan bármely jogi személy és természetes személy szerezhetne tulajdont. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk