"Régi kommunista reflexek" - Lázár kiakadt, hogy Novák Katalin elmeszelte a kastélytörvényét

  • narancs.hu
  • 2023. december 21.

Belpol

Lázár keményen odaszúrt a köztársasági elnöknek.  

Mint arról beszámoltunk, Lázár János legutóbbi bejelentése szerint a kormány kastély-örökbefogadási programot indít, nagy magyar vállalatoknak, az OTP-nek, a Molnak, a Richternek és más nemzetközi háttérrel is rendelkező vállalatoknak felajánlják, hogy néhány megmentésre érdemes kastélyt fogadjanak örökbe, mondván a magyar vállalatok a profitot ne csak osztalék formájában juttassák a részvényeseknek, hanem a köz javára vállaljanak felelősséget a régi épületek sorsát illetően. 

A vonatkozó törvényt a parlament el is fogadta, Novák Katalin köztársasági elnök azonban úgy döntött, hogy az Alkotmánybírósághoz küldi a jogszabályt, amit azzal indokolt, hogy bár az örökbefogadásra vonatkozó koncepció támogatható, a törvény rendelkezései anélkül teszik lehetővé a magántulajdonba adást, hogy ehhez a törvényalkotó a nemzeti vagyon megfelelő védelmét biztosító garanciális szabályokat teljeskörűen meghatározta volna.

Lázár a Facebookon kommentálta a dolgot, ahol azt írta, ha jóhiszeműen értelmezi a lépést, akkor sem érti a célját, mert Lázár szerint ezzel a Sándor-palota jogászai azt mondják, hogy úgy változtassanak, hogy ne változtassanak semmit, holott a törvény lényege pontosan az, hogy változtatni kell az eddigi gyakorlaton. "A magántőkét nem megdönteni kell, hanem bevonni: az épített örökség megóvásába, értékes kastélyaink felújításába és fenntartható működtetésébe" – írta. 

Hozzátette:

"Ha rosszhiszeműen értelmezem, akkor viszont értem a mai döntést: gyávaság és régi kommunista reflexek vannak mögötte."

Lázár ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Novák Katalin jogászai csupán nem olvasták a törvényt, vagy nem értik annak lényegét. Egy fricskaként még hozzátette, hogy "megtisztelő Elnök asszony kitüntető figyelme, hiszen az alkotmányos normakontroll intézményét szinte csak az ÉKM-es jogszabályoknak tartja fönn", utalva arra, hogy korábban az állami beruházásokról szóló törvényt is normakontrollra küldte (ennek új verzióját azóta már elfogadta).

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk