Lázár János személyesen győzné meg az Alkotmánybíróságot a kastélytörvényről

  • narancs.hu
  • 2024. január 5.

Belpol

Az építési miniszter szerint a törvény „megőrzi és kifényesíti a családi ezüstöt".

"Ha lehetőséget kapok rá, személyesen szeretném megvédeni a kastélytörvényt az Alkotmánybíróságon! – írja Lázár János a Facebookon, és nem csak ott, hanem egy levélben is, amit egyenesen az Alkotmánybíróságnak címzett. Mivel a jogszabály megalkotója nemcsak írásban, de személyesen is tájékoztathatja az Alkotmánybíróságot a saját álláspontjáról, ezért Lázár pénteken hivatalosan is jelezte, hogy kezdeményezi a személyes meghallgatását.

A kastélyok örökbefogadását lehetővé tévő törvény „megőrzi és kifényesíti a családi ezüstöt, nem pedig elkótyavetyéli” – állítja Lázár.

De miért nem írta vajon alá Novák Katalin a törvényt? Lázár szerint két dolog merülhet fel:

Vagy azért, mert félreértette annak szövegét, vagy azért, mert jó pontot akart szerezni azoknál, akik ellenzik a törvényt.

 

Mint a telex.hu írja, Novák Katalin köztársasági elnök tavaly decemberben vétójogával élve alkotmánybírósági normakontrollra küldte azt a törvényt, amely lehetővé tenné, hogy ingyenesen kerüljenek magánkézbe állami tulajdonú kastélyok. A Sándor-palota azt közölte, hogy a koncepció maga támogatható, „de a törvény rendelkezései anélkül teszik lehetővé a magántulajdonba adást, hogy ehhez a törvényalkotó a nemzeti vagyon megfelelő védelmét biztosító garanciális szabályokat teljeskörűen meghatározta volna.”

Lázár ezután gyávaságot és régi kommunista reflexet emlegetett:

Ha rosszhiszeműen értelmezem, akkor viszont értem a mai döntést: gyávaság és régi kommunista reflexek vannak mögötte. Remélem, tévedek, és az elnök jogászai csupán nem olvasták a törvényt, vagy nem értik annak lényegét”.

A kormány nagy örökbefogadási tervéről itt írtunk:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk