Állami árverésen vett lakást a belvárosi polgármester, amit le is passzolt az apjának

  • narancs.hu
  • 2022. február 14.

Belpol

Kérdés, hogy honnan volt rá pénze, hivatalosan családi forrásból és hitelből. 

Szentgyörgyvölgyi Péter, a Belváros fideszes polgármestere tavaly nyáron elektronikus árverésen vett egy 50 négyzetméteres lakást a Naphegyen a magyar államtól, az ingatlan mégsem szerepel a politikus friss vagyonnyilatkozatában – írja a 24.hu és az rtl.hu. A lakást ugyanis közel fél évvel a vásárlás után elajándékozta édesapjának, a korábbi országgyűlési képviselőnek, akit szintén Szentgyörgyvölgyi Péternek hívnak. 

A fideszes belvárosi polgármester vagyonnyilatkozatában az előző évhez képest csak annyi a változás, hogy a banki hitele most már 42,6 millió forintos a tavalyi 21,9 millió után. 

Nem szerepel a vagyonnyilatkozatban, de a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. honlapja szerint Szentgyörgyvölgyi tavaly nyáron vásárolt egy ingatlant a magyar államtól az I. kerületi Fém utcában. A 49 négyzetméteres ingatlanhoz tartozik egy 7 négyzetméteres pincerekesz és egy 15 négyzetméteres kocsitároló is. Az üresen álló lakás kikiáltási ára 40 millió 700 ezer forint volt, a győztes ajánlat pedig – tíz napig tartó licit után – 48 millió 500 ezer forint lett. 

Az adásvételi szerződés szerint Szentgyörgyvölgyi Péter valamivel több mint 10 millió forintos árverési biztosítékot fizetett be. A fennmaradó 38 millió forintot a licit lezárulta után utalta át, ebből 22 millió forintot egy bank hitelezett neki. A tulajdoni lapon nem jegyeztek be erre utaló jelzálogjogot, ami azt jelzi, hogy a hitel fedezetéül nem a Fém utcai ingatlan szolgál. A Fém utcai lakás tavaly június 29-én került a polgármester nevére, de december 16-án el is ajándékozta azt az apjának, akit szintén Szentgyörgyvölgyi Péternek hívnak. 

Az V. kerület sajtóosztálya az rtl.hu-val és a 24.hu-val is azt közölte, hogy az online árverés adta keretek miatt döntött a család úgy, hogy az ifjabb Szentgyörgyvölgyi Péter licitál, majd ajándékozással rendezték egymás közt a tulajdonviszonyokat. Azt is megerősítették, hogy a felvett hitel fedezetéül egy másik lakás szolgált.  

Mindkét lap megjegyzi viszont, hogy ha hitelt is vett fel a polgármester a lakásra, kérdés, hogy a vételár fennmaradó összegét miből gazdálkodta ki, ugyanis egy év alatt a fizetéséből ennyit nem tudott félretenni. A kerületi sajtóosztály válasza szerint "a finanszírozás szintén családilag történik".

A belvárosi polgármester egyébként tisztázatlan forrásból több mint 60 hektár bakonyi föld tulajdonosa, a birtokán álló panzió – amely azonban hivatalosan nem az övé – állami támogatást is kapott a Kisfaludy-programból, nemrég pedig az is kiderült, hogy a földeket egy NER-közeli üzletembertől szerezte meg

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk