Állami árverésen vett lakást a belvárosi polgármester, amit le is passzolt az apjának

  • narancs.hu
  • 2022. február 14.

Belpol

Kérdés, hogy honnan volt rá pénze, hivatalosan családi forrásból és hitelből. 

Szentgyörgyvölgyi Péter, a Belváros fideszes polgármestere tavaly nyáron elektronikus árverésen vett egy 50 négyzetméteres lakást a Naphegyen a magyar államtól, az ingatlan mégsem szerepel a politikus friss vagyonnyilatkozatában – írja a 24.hu és az rtl.hu. A lakást ugyanis közel fél évvel a vásárlás után elajándékozta édesapjának, a korábbi országgyűlési képviselőnek, akit szintén Szentgyörgyvölgyi Péternek hívnak. 

A fideszes belvárosi polgármester vagyonnyilatkozatában az előző évhez képest csak annyi a változás, hogy a banki hitele most már 42,6 millió forintos a tavalyi 21,9 millió után. 

Nem szerepel a vagyonnyilatkozatban, de a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. honlapja szerint Szentgyörgyvölgyi tavaly nyáron vásárolt egy ingatlant a magyar államtól az I. kerületi Fém utcában. A 49 négyzetméteres ingatlanhoz tartozik egy 7 négyzetméteres pincerekesz és egy 15 négyzetméteres kocsitároló is. Az üresen álló lakás kikiáltási ára 40 millió 700 ezer forint volt, a győztes ajánlat pedig – tíz napig tartó licit után – 48 millió 500 ezer forint lett. 

Az adásvételi szerződés szerint Szentgyörgyvölgyi Péter valamivel több mint 10 millió forintos árverési biztosítékot fizetett be. A fennmaradó 38 millió forintot a licit lezárulta után utalta át, ebből 22 millió forintot egy bank hitelezett neki. A tulajdoni lapon nem jegyeztek be erre utaló jelzálogjogot, ami azt jelzi, hogy a hitel fedezetéül nem a Fém utcai ingatlan szolgál. A Fém utcai lakás tavaly június 29-én került a polgármester nevére, de december 16-án el is ajándékozta azt az apjának, akit szintén Szentgyörgyvölgyi Péternek hívnak. 

Az V. kerület sajtóosztálya az rtl.hu-val és a 24.hu-val is azt közölte, hogy az online árverés adta keretek miatt döntött a család úgy, hogy az ifjabb Szentgyörgyvölgyi Péter licitál, majd ajándékozással rendezték egymás közt a tulajdonviszonyokat. Azt is megerősítették, hogy a felvett hitel fedezetéül egy másik lakás szolgált.  

Mindkét lap megjegyzi viszont, hogy ha hitelt is vett fel a polgármester a lakásra, kérdés, hogy a vételár fennmaradó összegét miből gazdálkodta ki, ugyanis egy év alatt a fizetéséből ennyit nem tudott félretenni. A kerületi sajtóosztály válasza szerint "a finanszírozás szintén családilag történik".

A belvárosi polgármester egyébként tisztázatlan forrásból több mint 60 hektár bakonyi föld tulajdonosa, a birtokán álló panzió – amely azonban hivatalosan nem az övé – állami támogatást is kapott a Kisfaludy-programból, nemrég pedig az is kiderült, hogy a földeket egy NER-közeli üzletembertől szerezte meg

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?