Egy éve kapcsolták le a Klubrádiót, de köszöni, jól van

Belpol

A rádiónak még több támogatója lett, mióta csak az interneten hallgatható. Arató András tulajdonos-igazgató szerint a hallgatottságuk sem csökkent. Most újra pályáznak a 92,9-es frekvenciáért.

Éppen egy éve, 2021. február 14-én hallgatott el a Klubrádió adása a 92,9-es frekvencián. Aznap éjfélkor járt le a rádió frekvenciahasználati engedélye, amit a Médiatanács ismételt adminisztratív szabálysértésekre hivatkozva nem hosszabbított meg, az újra meghirdetett frekvenciapályázatból pedig kizárta a Klubrádiót.

Mivel más sem adott be érvényes pályázatot, egy ideig üresen maradt a 92,9-es frekvencia, később a Médiatanács az ATV-csoporthoz tartozó Spirit FM-nek adta ideiglenes használatba. Jelenleg egy újabb, 10 plusz 7 éves használatra vonatkozó pályázat értékelése van folyamatban, a frekvenciára ezúttal is a Klubrádió és a Spirit FM pályázott, a Médiatanács döntésére azonban még várni kell.

Túlélték

A Klubrádió az elmúlt 365 napban is töretlenül szolgáltatta műsorát az interneten keresztül. Arató András, a Klubrádió Zrt. többségi tulajdonosa és igazgatósági elnöke szerint nagy törést nem okozott a rádió életében a frekvencia elvesztése. "Alapvetően nem változtattunk a műsorrendünkön, bár egy kicsit szabadabbak lettünk, mert internetes rádióként nem vonatkoznak ránk a médiatörvény szigorú megkötései, például nem kell egy eseménytelen vasárnapon is óránként 6 percnyi hírműsort gyártanunk, és zenei kvótát sem kell figyelembe vennünk, aminek következtében a beszélgetős műsorok aránya 80-ról 90 százalékra nőtt" - magyarázta Arató.

A frekvencia elvételével anyagilag sem sikerült ellehetetleníteni a kormánykritikus rádiót.

Ennek az a legfőbb oka, hogy már korábban is túlnyomórészt hallgatói támogatásokból működtek. Arató szerint a reklámpiacot 2010 után felváltotta "egy állam által dominált köztörvényes bűnözés", a Klubrádió reklámbevételei minimális szintre csökkentek, "viszont a hallgatók felismerték, hogy egy ingyenesen elérhető szolgáltatásért is érdemes fizetni, ha az ki van rekesztve a piacról".

Bár a rádió reklámbevételei az elmúlt másfél évben egy kicsit még tovább csökkentek, ezt ellensúlyozza, hogy a féléves gyakorisággal megrendezett "túlélőgyakorlatokra" több hallgatói támogatás érkezik, mint korábban. Arató András tájékoztatása szerint a frekvencia elvesztése előtti időszakban 80 millió forint körüli összeg folyt be egy-egy ilyen akció során, azóta inkább 100-130 millió. Néhány ezer hallgató továbbá havi rendszerességgel utal a rádiónak, így összességében évi 250-300 millió forintnyi támogatásból működnek.

Arató András a frekvencia elvétele előtt napi 150 és 200 ezer fő közé tette a Klubrádió hallgatottságát, és ma se mondana más számot. Internetes rádióknál azt lehet pontosan követni, hogy egy adott időpillanatban hányan hallgatják a különböző streameket, az onlinestream.live adatai alapján

a Klubrádió az elmúlt egy évben átlagosan 8084 hallgatót ért el egyidejűleg, amivel internetes hallgatottságban Magyarországon a második a Rádió 1 mögött, egy kicsivel megelőzve a Retro Rádiót.

 

A hallgatók összetétele persze valószínűleg változott, az internetes rádiózás tudatosabb felhasználókat feltételez, a neten nem lehet "véletlenül" odakapcsolni egy rádióra, mint mondjuk az autóban. Továbbá lehetnek olyan idős hallgatók, akik az internetre nem tudták követni kedvenc rádiójukat, bár Arató András kiemelte, hogy a Facebookon tízezres közösség jött létre ezeknek az embereknek a megsegítésére, előfordult, hogy szomszédok Wifi-jelszóval és használt okostelefonnal segítették egymást. A Klubrádió tulajdonosa úgy véli, vidéken még növekedhetett is a hallgatottságuk. A 92,9-es frekvencia csak Budapesten és az agglomerációban volt fogható, vidéken tehát már korábban is csak interneten lehetett hallgatni a Klubrádiót, és ezt a lehetőséget nagyobb tömegekben tudatosíthatta a tavalyi botrány.

Arató szerint saját többségi tulajdonrésze garancia arra, hogy a Klubrádió megőrzi függetlenségét, ezt nem veszélyezteti az sem, hogy a Rogán Antal barátjaként emlegetett izraeli-grúz üzletember, Shabtai Michaeli tavaly nyáron tulajdonos lett a korábban a Köves Slomó-féle EMIH-hez tartozó, és a Klubrádióba is befektető Brit Media Kft.-ben. Érdekesség, hogy Michaeli és a Brit Media másik tulajdonosa, Milkovics Pál is beszélt már arról a sajtóban, hogy kisebbségi tulajdonrészük van a Klubrádióban, holott a Brit Media a 14 százalékos részesedését valójában még az EMIH-időszakban, 2018-ban átadta egy Bar Josef Itamar nevű izraeli magánszemélynek, jelenleg is az ő meghatalmazottja vesz részt a Klubrádió közgyűlésein.

"Azt se tudják, milyük van" - kommentálta Milkovics és Michaeli nyilatkozatait Arató András Hozzátette, hogy 14 százalékkal semmilyen befolyást nem lehet gyakorolni a Klubrádió működésére. Szerinte önmagáért beszél az is, hogy míg a Brit Media egyéb kiadványaiban (168 óra, Pesti Hírlap) az elmúlt időszakban megjelentek az állami hirdetések, a Klubrádiót továbbra is messze elkerüli a kormányzati pénzeső.

Újra megpróbálják

A Klubrádió bíróságon támadta meg a Médiatanácsnak azt a döntését, amelyikkel nem hosszabbította meg a rádió frekvenciahasználati engedélyét, és azt is, amelyikkel kizárta a Klubot az újabb frekvenciapályázatból. Az elmúlt egy évben Aratóék mindkét pert jogerősen elvesztették, és a minap az Alkotmánybíróság is elutasította a Klubrádió alkotmányjogi panaszát.

Ősszel ugyanakkor a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán is beperelte a Klub a magyar államot, arra hivatkozva, hogy a Médiatanács megsértette a véleménynyilvánítás és az információhoz jutás alapjogát. A Klubrádió-ügy miatt az Európai Bizottság is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. A Bizottság szerint a Médiatanács Klubrádiót érintő döntései aránytalanok és átláthatatlanok voltak, ami sértheti az EU telekommunikációs irányelvét. A Médiatanács eljárását továbbá diszkriminatívnak is látja a Bizottság, információink szerint azért, mert bizonyítékok merültek fel arra nézve, hogy más rádióknál - Inforádió, Karc FM - ismételt jogsértés ellenére is gond nélkül meghosszabbították a frekvenciahasználati engedélyeket.

A nemzetközi fórumokban tehát még bízhat a Klubrádió, és addig is elindultak a 92,9-es frekvencia használatára ismételten kiírt pályázaton. A Médiatanács december 23-án tette közzé a felhívást február eleji beadási határidővel. Hogy mikor lesz döntés, azt pontosan nem lehet tudni, de Arató András szerint a határidők arra utalnak, hogy még az április 3-i választás előtt le akarja zárni a Médiatanács a frekvencia hosszú távú sorsát.

A Klubrádió 360 oldalas, komoly anyagot adott be. Arató  szerint igyekeztek minden várható ürügyet előre kivédeni, de túlzott reményeket azért nem fűznek a pályázathoz, már csak azért sem, mert az előző körben többek között arra hivatkozva zárták ki őket a 92,9-es frekvenciáért indult versengésből, hogy nagyrészt hallgatói támogatásból működnek, ami bizonytalanná teszi az üzleti tervüket. A Médiatanácsnak ezt az érvét felülvizsgálati eljárásában a Kúria is elfogadta, így könnyen elképzelhető, hogy most is alkalmazzák majd.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk