Államosítanák a háziorvosi rendszert

  • narancs.hu
  • 2018. december 10.

Belpol

A központosítás érintené a háziorvosok, a védőnők, az alapellátó fogorvosok szakmai irányítását és felügyeletét is.

Átfogó átalakításra készül a háziorvosi ellátást illetően a kormány - írja a Népszava egy hozzájuk került tervezetre hivatkozva. A központosítás érintené a háziorvosok, a védőnők, az alapellátó fogorvosok szakmai irányítását és felügyeletét is.

Az átalakítás alapjaként létrehoznának egy új országos központot, ezt egészítené ki járásonként egy-egy ún. "állami fenntartású és irányítású egészségügyi központ". Ezek a tulajdonképpen új egészségházak lennének, ahol a lakosság alap- és a szakellátó orvosokhoz jutna. A területen dolgozó háziorvosok itt hasznosíthatnák egyéb szakvizsgájukat is, bár ahogy a Népszava írja, ez nem biztosítaná a teljes szakrendelési lefedettséget: a háziorvosok többsége ugyanis belgyógyász vagy foglalkozás egészségügyi szakvizsgával rendelkezik, így bizonyára egyéb helyekről is szükséges lenne szakorvosokat biztosítani.

A megkérdezett szakértők szerint ezeknek a központoknak a létrehozásával az alapellátás államosításának előkészítése kezdődhet meg.

Drajkó Zsombor egészségügyi közgazdász nyilatkozata szerint nem kellően tisztázottak a a tervezett járási egészségházak szerepe, feladatköre, és azt sem tudni, kiegészítőként vagy helyettesítőként lépnének be a rendszerbe. Mindazonáltal a kabinetnek fel kellett ismernie, hogy a sürgősségi- és az alapellátásban tenni kell valamit. A tervezettel kapcsolatban azonban még rengeteg a kérdés, írják: "nem látszik, honnan lesz oda orvos, egyéb szakember vagy hogyan jutnak el 40-50 kilométerről oda a betegek. Lesz-e út, megfelelő, olcsó közlekedés odáig. A szakember szerint ahány szögből csak vizsgálja az elképzelést, annyi ponton „vérzik” az egész vízió."

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.