Andy Vajna nem tud arról, hogy kormányzati támadás alatt állna

  • narancs.hu
  • 2018. december 10.

Belpol

"Még sohasem kaptam olyan visszajelzést, hogy rossz irányba megyünk a filmekkel, változtassunk, se a kormánytól, sem a miniszterelnök úrtól."

Andy Vajna mint filmipari kormánybiztos hosszú interjút adott az Indexnek, amelyben azt ecsetelte, hogy ellene bizony nem folyik kultúrharc, nem tud arról, hogy kormányzati támadás alatt állna, és miért is lenne ilyen, hiszen egyre jobban teljesít a magyar filmipar, dőlnek a díjak, és történelmi filmek is vannak, arról ő nem tehet, hogy nem olyan témában, mint azt az őt kritizálók szeretnék.

Az interjú központi témája természetesen az volt, hogy mi a véleménye Vajnának az ellene és a Nemzeti Filmalap ellen irányuló kultúrharcos cikkekről, amelyek a Magyar Időkben, a Pesti Srácokban és más vidéki kormánypárti lapokban jelentek meg. Vajna mit sem tud arról, hogy az ő munkáját bárki rossz szemmel nézné a kormányban, nyilatkozta erre:

"Nem tudok róla, hogy ilyen lenne, sőt, éppen ellenkezőleg, állandóan hozzuk a dicsőségeket az országnak, kinevezésem óta a magyar filmek több mint 300 nemzetközi díjat zsebeltek be."

Azt is elmondta, hogy néha-néha Orbán Viktorral is találkozik, hogy elmondja, hogyan haladnak a filmek, bár tudja, Orbán nagyon elfoglalt, és nem sok ideje van megnézni ezeket.

"Nézi a filmeket, a Kincsemet tudom, hogy látta. De most nagyon el van foglalva Brüsszellel, nem hiszem, hogy volt ideje moziba menni. Általában beszélünk az új filmekről, hogy alakulnak."

Később azzal folytatta, hogy kiemelte, mennyit fejlődött a magyar filmipar az elmút években:

"Mióta átvettem ezt a területet, többszörösére nőtt a filmipar, tavaly több mint 100 milliárd forint volt a filmes költés, ami jelentősen hozzájárul a GDP-hez. Budapest lett London után a legnépszerűbb forgatási helyszín Európában. A másik meg, hogy a magyar filmeket népszerűsítsük itthon és világszerte, és próbáljuk meg visszacsábítani a közönséget a moziba.

Mindkettő nagyjából sikerült: egymás után két évben is Oscar-díjat nyertünk, de elhoztuk a Golden Globe-ot, a cannes-i nagydíjat és a berlini Arany Medvét is. Szerintem idén is lesz egy Oscar-jelölésünk, a Ruben Brandt, a gyűjtő című különleges animációs filmnek nagyon nagy lehetősége van, és szerintem még arra is van esélye, hogy megnyerje a kategóriát, annyira más, mint a többi."

A kormánypárti lapokban megjelent támadó cikkekről csak annyit tud mondani, nem érti őket.

"Értelmetlen butaság, amit írnak. Ha valaki veszi a fáradtságot, és tényleg egy kicsit belenéz ebbe a szakmába, nem ír le ilyeneket. (...) Ha ezeket a cikkeket kultúrharcnak nevezzük, akkor valóban létezik. Én még sohasem kaptam olyan visszajelzést, hogy rossz irányba megyünk a filmekkel, változtassunk, se a kormánytól, sem a miniszterelnök úrtól."

A történelmi filmek hiányát ő nem érzi, hiszen, ugye, ott a Szabadság, szerelem is, mondja, és sorolja a  Kincsemet, a Saul fiát, és az 1945-öt is:

"Az újságoktól kaptuk a pressure-t, hogy miért nincsenek történelmi filmek. Ennek egy oka van, hogy a magyar producereket nem érdekli, nem adtak és nem adnak be olyan anyagot, ami a magyar történelemmel foglalkozik, csak néhányat. Inkább a mai mindennapi drámák, vígjátékok érdeklik őket. Mi egy támogató szervezet vagyunk, mi abból tudunk választani, ami bejön."

Szó esett arról is, hogy ő a filmalapnál nyújtott munkájáért elvből nem kér fizetést, és minden, amiből él, és amiből magánrepül azért ő megdolgozott. Vajna Timi macskás magánrepülős kalandjának hajcihőjét sem érti, náluk ez az utazgatás megszokott, és szomorúnak tartja, hogy ez téma lehet a Parlamentben.

A TV2-t és Mászáros Lőrinc befolyását illető hírekre is reagált:

"Nekem semmi problémám Lőrinccel. De a TV2 az én irányításom alatt van, és lesz is. Amikor megvettem, hosszú távra terveztem."

És hogy hogyan kötöttek ki a médiaérdekeltésgei a nagy központi holdingban? Hát arról ő naivan nem is tudott, vagy épp csak alig hallott valamit. Ő még ezelőtt önszántából eladta ezeket a Mediaworksnek, nem ingyen, de nem nyilvános összegért.

"Mivel én ezt üzleti vállalkozásnak tekintem, a felkínált összeget néztem, ami megfelelő volt ahhoz, hogy eladjam" - szögezte le.

 

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.