Alternatív magyarázattal állt elő Schöpflin György CEU-ügyben: "A Fidesz hírneve rosszabb már nem lehet külföldön"

  • narancs.hu
  • 2018. november 1.

Belpol

Ezért nem jött be a CEU rektorának terve az EP-képviselő szerint.

"A Fidesz hírneve már olyan rossz külföldön a külföldi sajtónak köszönhetően, hogy rosszabb nem lehet. Tehát a Fidesz igazából nem nyer vagy nem veszít semmit, ha a CEU most elmegy" – mondta Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti képviselője az atv.hu-nak.

Schöpflin szerint a CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff arra játszott, hogy nemzetközi támogatással lehetetlen helyzetbe hozza a Fideszt, és a Fidesz beadja a derekát, azaz engedi tovább működni a CEU-t Budapesten. De ez a fent részletezettek miatt nem fog bekövetkezni.

Az EP-képviselő azt is állítja, hogy az egész vita adminisztratív ügyként indult, de épp a nemzetközi felháborodás miatt kapott politikai színezetet, és ez nehezítette a megegyezést. A közelgő európai parlamenti választás és a CEU "ultimátuma" miatt sem számít arra, hogy a kormány aláírná az egyetem működéséről szóló megállapodást New York állammal, mert az úgy nézne ki, mintha zsarolásnak engednének.

Bár a CEU-ügy fontos az Európai Néppártban, Schöpflin nem számít arra, hogy emiatt kizárják a Fideszt. Inkább azt tudja elképzelni, hogy egyes EPP-tagpártok épp a Fidesz maradása miatt ülnek át a Macronnal megerősített liberálisokhoz.

Figyelmébe ajánljuk