2015 óta már 288 embert néztek migránsnak Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2018. november 1.

Belpol

Volt, akit meg is vertek.

Mindannyian emlékszünk egy-két "Migránsnak nézték a..." kezdetű hírre az elmúlt évekből. Győri Lóránt, a Political Capital munkatársa most sorra vette az ismertté vált eseteket, és a 24-hu-n publikált elemzésében arra jut, hogy a menekültválság 2015-ös kitörése óta legalább 288 embert néztek migránsnak Magyarországon.

Legtöbbször turistaként vagy munkavállalóként teljesen legálisan itt tartózkodó külföldiek tévesztették meg a túlbuzgó migránsvadászokat, de külföldi származású magyar állampolgárokat, sőt egyszerű közmunkásokat vagy sportolókat is néztek már migránsnak honfitársaink.

Hol bujkálnak?

Hol bujkálnak?

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Érdekesség, hogy a téves migránsészlelések száma fordítottan arányos a tényleges migrációval, 2015-ben még alig került napvilágra ilyen eset, amióta viszont elenyésző számban jönnek Magyarországra menekültek és menedékkérők, egyre többen fantáziálnak róluk.

A migráns-megfigyelés legtöbbször rendőrségi feljelentést von maga után, de a verbális agresszió sem ritka, legalább egy esetben pedig fizikailag is bántalmaztak egy kubai származású magyar állampolgárt.

Győri Lóránt szerint ezek a jelenségek "olyan fentről gerjesztett, össznépi morális pánikról árulkodnak, ami aligha választható el a kormány három éve tartó idegenellenes kampányaitól".

Persze a gyűjtés csak azokat az eseteket fedi le, amelyek a rendőrségi intézkedés vagy a rémhír tömeges elterjedése miatt a sajtóban is megjelentek. Azt gyanítjuk, mindennapi életünkben még ennél is jóval gyakoribban a téves migránsészlelések.

Ha önt nézték már migránsnak, vagy ön vélt valakit annak, történetét ossza meg velünk kommentben!

Figyelmébe ajánljuk