Andrew G. Vajna akkorát nyalt Orbánnak, amekkorával a rekordok könyvébe is bekerülhet

  • narancs.hu
  • 2018. július 19.

Belpol

Mégis döcögni látszik a honi filmcézár szekere.

Pár héttel ezelőtt felröppent hírek nyomán úgy tűnt, hogy megkopni látszik Andrew G. Vajna fénylő csillaga, s ő is a kegyvesztettek között végzi.

A kormány ész nélkül talicskázza a pénzt a Tv2-be, de elégedetlen a csatorna teljesítményével, s a hírek szerint akár Mészáros Lőrinc nevére is átírathatják az egész hóbelevancot. Létezik persze olyan forgatókönyv is, mely szerint egy-egy cégbe szerveznék az összes kormányközeli nyomtatott lapot, a rádiócsatornát és a televíziót.

Orbán elégedetlen Andy Vajnával és a Tv2-vel, gyorsan át is adhatják a csatornát Mészáros Lőrincnek

Pedig a tévések még nyilvánosan is benyaltak Orbánnak. A Népszava arról ír, hogy átrendeződések várhatók a fideszes médiabirodalomban, és nem is akármikor, hanem már a nyáron. Az átrendeződés oka a lap szerint az, hogy Orbán változásokat akar, mert elégedetlen az Andy Vajna tulajdonolta Tv2-vel, mivel a csatornának megszorítania sem sikerült az RTL Klubot, valamint a milliárdos állami hirdetésekkel kitömött csatorna állítólag drágán is működik.

Most a szintén állami közpénzből kitömött Figyelő elébe igyekszik vágni a híreszteléseknek, és próbálja visszatornázni kicsit Andrew G. Vajna reputációját – egy terjedelmes interjúval. Bár Vajna a beszélgetés elején megkísérli fenntartani azt a látszatot, mely szerint munkája teljesen független a politikától, és attól sem tart, hogy veszélyben lenne kivételes pozíciója, a „mit szól ahhoz, hogy politikai halálhírét keltik” kérdésre először hárít, majd a következőkkel biztos, ami biztos, megingathatatlan elköteleződésről tesz tanúbizonyságot:

„Bárki – én nem igazán tudom, hogy ki a jobboldali vagy baloldali rendező – bead egy kiváló forgatókönyvet, mi támogatjuk. Ez a dolgunk (…) azért tudjuk ezt megtenni, mert ez a kormány fantasztikus mértékben támogatja a szakmát, még soha nem volt ennyire jó a helyzet.”

Arról, hogy mit akar még javítani a hazai filmiparban, azt mondja: „Kormánybiztosként nekem két fő feladatom van. Az egyik, hogy a magyar film nívóját emeljem, és ennek a mércéje a közönség. (...) a feladatom másik része volt, hogy ide csábítsam a külföldi alkotások forgatásait. (…) Amióta a filmipar így megerősödött nálunk, hogy itt forgatnak a leghíresebb színészek, a turizmus is élénkül, hiszen ennek az üzenete, hogy itt biztonságos, különben nem jönnének ide, itt jól lehet szórakozni, jó éttermek vannak, a filmekben pedig olyan helyszínek szerepelnek, amelyeket még sosem láttak korábban.”

Arra a kérdésre, hogy elég biztos-e magában,, azt válaszolja: „Nézze, néhány hete neveztek ki újra kormánybiztosnak, gondolom, akkor nem akarnak holnapután kirúgni.”


Figyelmébe ajánljuk