Egy kutatás szerint Orbán Soros-ellenes kampánya miatt nőtt az antiszemitizmus

  • BM
  • 2019. november 21.

Belpol

Lengyelország és Ukrajna után Magyarországon a legnagyobb az antiszemitizmus egy friss kutatás szerint.

Négyből egy európai polgár antiszemita nézeteket vall: a zsidó származású emberek iránt érzett gyűlölet a kelet-európai országokban növekszik, nyugaton többnyire változatlan – írja az AP News egy csütörtökön közölt kutatás alapján.

A New York-i székhelyű Becsmérlés-ellenes Liga nevű szervezet (Anti-Defamation League) 14 európai ország körében végzett kutatást, amely szerint az antiszemitizmus Lengyelországban a legerősebb a kontinensen. A lakosság 48 százaléka vall ilyen nézeteket, ami jelentős növekedés a 2015-ös 37 százalékhoz képest. Ukrajnában a legnagyobb a bővülés: amíg az antiszemitizmus az ország lakosságának 32 százalékára volt jellemző 2016-ban, ez mára 46 százalékra növekedett.

Magyarország követi őket a sorban, ahol ugyan a bővülés semmiképpen nem mondható jelentősnek (40-ről 42 százalékra), de az antiszemitizmus általános szintje így is elég magas.

A cikk megemlíti, hogy Ukrajnában kitüntettek egy nacionalista vezetőt, aki egy olyan mozgalomnak a tagja, amely a II. világháborúban egy oldalon állt a nácikkal – ezt a lépést az izraeli nagykövet élesen bírálta. Továbbá a cikk felhozza Orbán Viktor Soros György-ellenes médahadjáratát is. Lengyelországban ugyanakkor elfogadtak egy törvényt 2018 elején, ami tiltja a Holokauszt-tagadás bizonyos fajtáit, miután egyes politikusok nyilvánosan antiszemita megjegyzéseket tettek.

Nyugat-Európában az antiszemita nézetek terjedése stagnált, Nagy-Brittanniában, Spanyolországban, Hollandiában, Olaszországban, Németországban Ausztriában pedig csökkent. Dániában 8 százalékról 10-re, Belgiumban 21 százalékról 24-re emelkedett, Franciaországban változatlanul 17, Svédországban pedig 4 százalékon maradt.

Nőtt a támadások kockázata

A kutatást április 15-e és június 3-a között végezték el. A felmérés szerint Európában megnőtt az antiszemita támadások kockázata. Az elemzők arra voltak kíváncsiak, hogy az emberek hogyan vélekednek a zsidókról alkotott előítéletekről, mint például, hogy ők irányítják a globális pénzügyi világot és a médiát.

A tanulmány hat országban vizsgálta azt, hogy a migrációs hullám révén Európába érkező muszlimok hogyan befolyásolták az antiszemitizmus erősödését. A felérés szerint Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában élő muszlimok antiszemitábbak, mint az ország többi lakosa. Ugyanakkor ők nagy valószínűséggel sokkal erősebb kapcsolatot ápolnak a helyi zsidó közösségekkel, és jobb véleménnyel is vannak róluk, mint a közel-keleti és afrikai muszlimok.

Figyelmébe ajánljuk