Árokba engedte a szennyet egy kínai cég Debrecenben

  • narancs.hu
  • 2024. június 11.

Belpol

Három hete büntették meg, de a kormányhivatal most tette közzé a határozatot. 

1 millió 980 ezer forintos hulladékgazdálkodási bírsággal sújtotta a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal a Halms Hungary Kft.-t, mert a telephelyéről titokban szennyezett vizet vezetett a Kisgunyori csatornába – írja a 24.hu.

Egy frissen Debrecenbe települt, kínai tulajdonú, elektromos motorgységeket gyártó autóipari cégről van szó, amely a CATL akkumulátorgyár mellett építkezett a debreceni déli ipari parkban. A gyár 43 millió eurós beruházással készült el, 1,5 milliárd forintos kormányzati támogatással. 

Bár a bírság nem túl nagy, a kormányhivatal által közzé tett dokumentum arra utal, hogy nem véletlenül került az ismeretlen, fehér színű, emulziós anyaggal szennyezett esővíz a csatornába, hanem direkt oda vezették. A vállalatot kötelezték a „csatornába kijutó szennyező anyag által okozott jogellenes állapot megszüntetésére”.

A büntetésről szóló döntés május 22-i keltezésű, a határozatot azonban most, június 11-én, két nappal az önkormányzati és európai parlamenti választások után hozták nyilvánosságra. 

Ennek azért lehet jelentősége a 24.hu szerint, mert az akkumulátoripari beruházások és az ellenük szervezett tiltakozások hatására Debrecenben csökkent a kormánypárti városvezetés támogatottsága – legalábbis ezt mutatta egy felmérés. Az önkormányzati választás eredménye viszont ezt nem támasztotta alá. Papp László polgármestert megerősítették tisztségében a debreceniek, és bár a Tisza Párt az EP-választáson 3 százalékra megközelítette a kormánypártokat, a debreceni közgyűlésben is megmaradt a fideszes többség. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.