Árokba engedte a szennyet egy kínai cég Debrecenben

  • narancs.hu
  • 2024. június 11.

Belpol

Három hete büntették meg, de a kormányhivatal most tette közzé a határozatot. 

1 millió 980 ezer forintos hulladékgazdálkodási bírsággal sújtotta a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal a Halms Hungary Kft.-t, mert a telephelyéről titokban szennyezett vizet vezetett a Kisgunyori csatornába – írja a 24.hu.

Egy frissen Debrecenbe települt, kínai tulajdonú, elektromos motorgységeket gyártó autóipari cégről van szó, amely a CATL akkumulátorgyár mellett építkezett a debreceni déli ipari parkban. A gyár 43 millió eurós beruházással készült el, 1,5 milliárd forintos kormányzati támogatással. 

Bár a bírság nem túl nagy, a kormányhivatal által közzé tett dokumentum arra utal, hogy nem véletlenül került az ismeretlen, fehér színű, emulziós anyaggal szennyezett esővíz a csatornába, hanem direkt oda vezették. A vállalatot kötelezték a „csatornába kijutó szennyező anyag által okozott jogellenes állapot megszüntetésére”.

A büntetésről szóló döntés május 22-i keltezésű, a határozatot azonban most, június 11-én, két nappal az önkormányzati és európai parlamenti választások után hozták nyilvánosságra. 

Ennek azért lehet jelentősége a 24.hu szerint, mert az akkumulátoripari beruházások és az ellenük szervezett tiltakozások hatására Debrecenben csökkent a kormánypárti városvezetés támogatottsága – legalábbis ezt mutatta egy felmérés. Az önkormányzati választás eredménye viszont ezt nem támasztotta alá. Papp László polgármestert megerősítették tisztségében a debreceniek, és bár a Tisza Párt az EP-választáson 3 százalékra megközelítette a kormánypártokat, a debreceni közgyűlésben is megmaradt a fideszes többség. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk