Gulyás Gergely érdemben beszélt Karsai Dániellel

  • narancs.hu
  • 2024. június 11.

Belpol

Abban maradtak, a csütörtöki bírósági döntés után folytatják.

Megtört a jég, érdemi beszélgetést folytattak az életvégi döntésekhez való jog bevezetéséről – ezt írta Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan betegséggel küzdő alkotmányjogász kedd délelőtti beszélgetéséről, amelyet Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszterrel folytatott.

Bár új érvek egyik oldalról sem hangzottak el, a Gulyás Gergely által elmondottakból Karsai azt emeli ki, hogy a miniszter vallásos lévén nem tudja elképzelni, hogy egy másik embernek felhatalmazást adjon az emberi élet kioltására – akkor sem, ha gyógyíthatatlan betegről van szó, aki maga kér ilyen segítséget.

„Rámutattam, hogy egy világi államban pusztán vallási érvek alapján se pro se contra nem lehet jogot alkotni. Főleg nem alapvető jogot elvonni” – írta Karsai.

Az alkotmányjogász azért fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, hogy Magyarországon dönthessen az élete méltóságteljes befejezéséről, ha az állapota annyira leromlik, hogy az már számára elfogadhatatlan. A bíróság csütörtökön dönt.

„Gulyás Gergely legnagyobb örömömre egyértelműen kijelentette, hogy a Bíróság döntését kötelezőnek tartja, azt végre kell hajtani. Ez az álláspont azért kicsit megtört, ugyanis a miniszter úr azt is hozzátette: hogyha a Bíróság döntésének végrehajtása nem ütközik az Alaptörvénybe, mert akkor át kell gondolni. A népszavazási kérdéseink a Nemzeti Választási Bizottság alaptörvény-ellenességre hivatkozással történt elutasítása óta biztos voltam benne, hogy ez a hivatalos kormány-álláspont. Ezt rövidre zárnám: a Bíróság ítéletei mindig kötelezőek. Még akkor is, ha Alaptörvényt kell módosítani hozzá. Különösen így van ez kis hazánkban, ahol az elmúlt 12 évben sokszor napi politikai érdekből immár 12-szer módosították az Alaptörvényt. És ma elvileg meglesz a 13. Nehéz érvet találni arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletének végrehajtása érdekében miért ne módosítanák az alkotmányunk” – írja Karsai Dániel.

A beszélgetés végét biztatónak nevezte, mert Gulyás Gergellyel abban állapodtak meg, hogy a csütörtöki döntés után folytatják a párbeszédet, azzal, hogy a miniszter e-mailben megírja a véleményét a határozatról. 

 


A Karsai Dánielről szóló írásaink itt érhetőek el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk