ÁSZ: nem ellenőrizte megfelelően az Emmi a 125 milliárdos állami sporttámogatás útját

  • narancs.hu
  • 2022. június 20.

Belpol

Ellenben fokozta annak a lehetőségét, hogy az állami forrásokat a céltól eltérő módon, jogszerűtlenül használják fel.

Megvizsgálta az Állami Számvevőszék a 2020-ban folyósított, 125 milliárd forint sport célú támogatás rendeltetésszerű felhasználását és átláthatóságát. Mivel a sportegyesületeknek, sportszövetségeknek folyósított állami összegeket az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ellenőrizte, e tevékenység volt a vizsgálat fókuszában – írja a hvg.hu.

Az ÁSZ szerint az Emmi nem végezte jól a feladatát.

A számvevőszéki jelentés alapján az Emmi az állami támogatásokat érintő ellenőrzési tevékenysége nem volt szabályszerű, nem járult hozzá a központi költségvetésből származó sport célú támogatások céljainak eléréséhez. Az előírások ellenére nem ellenőrizte minden esetben a támogatás jogszerű és cél szerinti felhasználását igazoló bizonylatok létezését, így azt sem ellenőrizhette hiánytalanul, hogy a bizonylatok egyeznek-e a kedvezményezett szervezet által benyújtott összesítő elszámolással. Ám, úgy tűnik, abban az esetben sem végeztek jó munkát, amikor mégis ellenőriztek bizonylatokat, mert az ellenőrzésbe bevonandó bizonylatok darabszámára, értékére, hitelességi kellékeire vonatkozó előírásokat nem érvényesítették következetesen minden esetben.

Az ÁSZ szerint a költségvetési támogatások felhasználását igazoló bizonylatokat érintő kontrollok nem megfelelő működtetése fokozta annak a lehetőségét, hogy az állami forrásokat a céltól eltérő módon, jogszerűtlenül használják fel. Az „integritás követelménye” így nem teljesült.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk