Kollégánkat is díjazták a Fejlesztési Újságírói Díjon

  • narancs.hu
  • 2021. december 9.

Belpol

Bihari Ádámé (HVG) és Földes Andrásé (Telex) az első díj, kollégánké, Fülöp Zsófiáé és Báthory Róberté (Szabad Európa) a megosztott második díj.

Bihari Ádám (HVG) és Földes András (Telex) nyerte 2021-ben megosztva a Minority Rights Group Europe által alapított, harmadszor átadott Fejlesztési Újságírói Díjat, amelynek idei partnere a Mérték Médiaelemző Műhely. Második díjat kapott Fülöp Zsófia (Magyar Narancs) és Báthory Róbert (Szabad Európa Rádió).

A Minority Rights Group Europe a 2018-ban indult Media, Minorities, Migration programja keretében alapította meg a Fejlesztési Újságírói Díjat, hogy jutalmazza a nemzetközi fejlesztés témájában kiemelkedő színvonalú anyagokat készítő újságírókat. Bármely olyan, magyarországi médiumban 2020. június 1. és 2021. november 30. között megjelent alkotással lehetett jelentkezni, amely a nemzetközi fejlesztés témakörével foglalkozik (ideértve többek között a nemzetközi emberi jogokat, különböző országokban a kisebbségek helyzetét, szegénységet, egyenlőtlenséget, társadalmi változásokat, gazdaságfejlesztési projekteket, méltányos kereskedelmet).

A díjra érkezett pályázatokat zsűri bírálta el, amelynek tagjai: Móricz Ilona, a Független Médiaközpont kuratóriumának tagja, Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Központ vezetője és Réti Pál, a HVG volt főszerkesztője. A csütörtökön tartott online díjkiosztó ceremónián a zsűri kiemelte, hogy érződött a koronavírus-járvány hatása, és az előző évekhez képest az idén kevesebb volt a külföldi helyszíni riport, de mindegyik pályázatnál érezni lehetett azt is, hogy komoly munka áll mögöttük. Polyák Gábor szerint fontos, hogy a díj ráirányítja a figyelmet ezekre a témákra, amelyekről „méltatlanul keveset beszélünk”. Mint mondta, „jó látni, hogy bővül az ilyen témákat felvállaló szerkesztőségek köre, a Szabad Európa is fontosnak érezte, hogy pályázzon, a Mérce is erős cikkekkel érkezett.”

Bihari Ádámot a belorusz-lengyel határon készült tudósításai miatt díjazták, külön kiemelték Reviczky Zsolt fotóit is.  Földes András Afganisztánban készített négyrészes riportsorozata miatt kapta a megosztott első díjat. Fülöp Zsófia (Magyar Narancs) „Nem akarnék még meghalni” című cikkéért, valamint Báthory Róbert (Szabad Európa) „A nagyobb gyerekek a kukában fürdenek” – Így döntött be több száz családot a kötelező kukadíj című írásáért kapta a megosztott második díjat.

Rajtuk kívül a zsűri kiemelte Belicza Bea (Szeretlek Magyarország), Dobsi Viktória (Mérce) és Csengel Karina (Mérce) munkáit.

Ez kolléganőnk, Fülöp Zsófia díjazott riportja:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk