Pegasus-ügy: kérdezhetsz, válasz is van, csak te nem hallhatod

  • narancs.hu
  • 2021. december 9.

Belpol

A belügyminiszter csak zárt ülésen volt hajlandó válaszolni Vadai Ágnesnek, akit viszont nem engedtek részt venni a zárt ülésen.

Szijjártó Péter külügyminiszter az Információs Hivatal, Pintér Sándor belügyminiszter pedig a nemzetbiztonsági szolgálatok működéséről tájékoztatta csütörtökön az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságát, de a képviselőket a megfigyelési ügyben felmerült kérdések is érdekelték volna – tudósít a Telex
A külügyminiszter arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány hatására megbomlott a hatalmi egyensúly a világban, az országok helyezkednek, és ez a jelenség megmutatkozik a hírszerző szolgálatok aktivitásán is. A politikus azt mondta, mivel Magyarország ebben a tülekedésben a nyertesek közé szeretne tartozni, fontos, hogy „európai mércével erős, közép-európai mércével a legerősebb hírszerzéssel rendelkezzünk”, és ezért tett is a kormány. Az Információs Hivatalban az utóbbi években 60 százalékkal több információ „keletkezett”, és ez a hírszerző szolgálat nem csak kelet felé, hanem minden irányban dolgozik és épít ki kapcsolatokat, aminek megvan a hozadéka.
Szijjártó Péter a képviselői kérdésekre válaszolva azt mondta, az Információs Hivatal nem vett, nem használt és nem is használ Pegasus szoftvert, és nem is működik együtt olyan országokkal, amelyekben használták. Amikor júliusban először megkérdezték erről, az izrali gyártó cég neve hallatán – NSO – először azt hitte, hogy a Nemzeti Sport Online-ról van szól. Ezért megkérdezte a kollégáit, hogy talán a sportnapilap előfizetésével van probléma, de nem, mert az újságnak a nyomtatott változatát olvassák a minisztériumban.
A külügyminiszter furcsának tartja, hogy bizonyos magyarországi nagykövetségek „kormányellenes cikkek” megjelenését támogatják anyagilag, illetve pályázati formában segítenek „a kormány ellen dolgozó” sajtónak, és vannak olyan, nagykövetségek által fenntartott Facebook-oldalak, amelyek szintén a magyar kormányt bírálják. Szijjártó Magyarország egyetlen nagykövetét sem bízná meg ilyen feladattal az állomáshelyén, azt is megtiltotta, hogy a magyar diplomaták tüntetéseken vegyenek részt. 
Pintér Sándor belügyminiszter a nemzetbiztonsági szolgálatok munkáját hibátlannak, szakszerűnek és eredményesnek minősítette. Azt mondta, a kémelhárításnak többek között az is feladatot adott, hogy sokan voltak kíváncsiak arra, Magyarország hogyan védekezik a járvány ellen, és mihez kezd ebben a helyzetben a gazdasággal. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat fejleszti a kibervédelmet,
a Terrorelhárítási Központ 2020-ban hét terrortámadást akadályozott meg.
Pintér kiemelte, a titkosszolgálatok iránti közbizalommal nincs probléma, és a Belügyminisztérium bizalmi indexe is magasabb, mint az Országgyűlésé. A politikus beszélt arról, Magyarország országgyűlési választása ellen külső informatikai támadást azért nehéz indítani, mert nálunk papíralapú a választás, és a szavazatok számlálásában a delegáltak is részt vesznek. 
Eddig nem merült fel olyan információ a magyarországi ellenzékről vagy bármelyik ellenzéki képviselőről, hogy nemzetbiztonsági kockázat lenne a munkájában – reagált a belügyminiszter a Kövér László házelnök kiszivárgott beszédével kapcsolatos kérdésre.

 

 

 

 

Vadai Ágnes (DK) kérdéseire, amelyek a Pegasus kémszoftverrel és Völner Pál államtitkár szerepével kapcsolatosak, csak a bizottság zárt ülésén akart válaszolni a belügyminiszter. Mivel Vadai nem tagja a bizottságnak, szavazni kellett arról, részt vehet-e annak zárt ülésén. Mivel a kormánypárti képviselők úgy döntöttek, hogy nem, az ellenzéki tagok úgy látták, ezek után nincs értelme zárt ülést tartani, így berekesztették a két miniszter meghallgatását. 

A bizottság ellenzéki tagjai az ülés után úgy értékelték a történteket, hogy a Fidesz továbbra is szabotálja az igazság kiderítését, a kormánypártiak megakadályozzák, hogy szakszerű és teljes tájékoztatást kapjanak a bizottság tagjai legalább arról, hogy a magyar állam kikkel szemben, és milyen felhatalmazással használta a Pegasust. 

Vadai Ágnes gyanítja, azért nem hallhatta Pintér válaszát, mert Völner Pál szerepe a Pegasus-ügyben is problémás lehet, ahogyan az is szerinte, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter a titkos megfigyelés engedélyezését a helyettesére bízta. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.