Áthelyeznek két bírót Rogán kabinetirodájába

  • narancs.hu
  • 2022. november 19.

Belpol

Egy jogszabály előkészítésében segítenek, egy éven át.

Egy éven át a Miniszterelnöki Kabinetirodában fog dolgozni Hajnalné Káder Edit, a Fővárosi Törvényszék bírája és Tanács Péter Imre, a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírája – írja a Telex.

Az Országos Bírósági Hivatal határozata szerint a két bíró új beosztását Benkő Tamás János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda közigazgatási államtitkára kezdeményezte.

A bírák áthelyezésére a törvény lehetőséget ad nemcsak nálunk, hanem más európai országokban is. Mindketten a gazdaságfejlesztési miniszter feladat- és hatáskörébe tartozó fizetésképtelenségi jogszabály előkészítésében fognak segíteni. Ez a munkájuk 2023. október 14-ig tart.

Ez idő alatt a bírák nem ítélkeznek, és – mint az Országos Bírósági Hivatal a Telex kérdésére írta – e beosztásuk megszűnése után még két évig nem lehet közük olyan ügyekhez, amelyekben az érintett szerv az egyik érdekelt fél.  A Miniszterelnöki Kabinetiroda Hajnalné Káder Edit és Tanács Péter Imre új beosztásáról azt írta, ez a döntés nem sérti a hatalmi ágak szétválasztásának elvét. 

Víg Dávid, az Amnesty International magyarországi vezetője úgy látja, ha a kormány szolgálatában magas fizetésért dolgozó bírók  később visszamennek ítélkezni és pályázat nélkül lehetnek tanácsvezető bírók, akkor aggályos az ilyen áthelyezés.

Bírákat korábban is osztottak be így, főként az Igazságügyi Minisztériumba, ahol jogszabályok előkészítésében, kegyelmi kérelmek sorsának intézésében segítettek, vagy olyan ügyekben, amelyek elrendezéséhez jól jött az igazságügyi munkatapasztalat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk