Tárgyalótermi dráma várható: bírái elé vezetik Bélát, Magyarország legrettegettebb KGB-sét

  • narancs.hu
  • 2017. november 25.

Belpol

Régen kisgazdákat vert, manapság inkább jobbikosokat verne vasra a Fidesz.

Vádemelési javaslattal fejezte be a nyomozást az ügyészség Kovács Béla jobbikos EP-képviselő kémkedési ügyében – értesült a pártharsona utána az Átlátszó saját forrásaitól is. A gyanú szerint a politikus Oroszországgal tartott fenn megengedhetetlen kapcsolatot.

Befolyásolás

Három és fél éve húzódik Kovács Béla kémügye. Ez idő alatt egyetlen komoly kérdés sem tisztázódott. Ha a jobbikos EP-képviselő valóban Oroszországnak dolgozott, kérdés, lesz-e következménye, hiszen közben Orbán Viktor feltűnően közel került Vlagyimir Putyin hátsó traktusához. A választási kampányban viszont jól jönne a Fidesznek egy vasra vert jobbikos – a kormánypárt szerencséjére előkerült egy korrupciógyanús eset is.

A lap szerint a fontosabb eljárási események egybe esnek a választási ciklusokkal Kovács Béla ügyében. Ezt mutatja az Átlátszó szerint is, hogy 2014 május közepén, pár nappal az EP-választások előtt közölte az akkor még erősen kormánybarát Magyar Nemzet, hogy a Legfőbb Ügyészség kezdeményezi Kovács mentelmi jogának felfüggesztését Brüsszelben.

Az ügyben több mint három évig nyomoztak, és most a nyomozó ügyészek vádemelést javasolnak a feletteseiknek. Ha a felettes ügyész ezt megteszi, akkor az erről szóló hírek, sőt, adott esetben az első bírósági tárgyalási napok a 2018-as országgyűlési választási kampány főidényére eshetnek – valószínűsít az Átlátszó.

Az ügyészség megerősítette: az ügy vádelőkészítési szakban van, amelynek jelenlegi határideje 2017. december 11-e. A határidő lejárta után az ügyészség vezetőjének javaslatára a felettes ügyész ennél hosszabb, legfeljebb kilencven napos határidőt is engedélyezhet elvileg az érdemi döntés meghozatalára – tették hozzá.

A nyomozás befejezéséről szóló hírt megerősítette a portálnak Szikinger István, Kovács védője is.

Az Átlátszó úgy értesült, hogy annak idején annyira fontos lehetett az időzítés a nyomozás elrendelésekor, hogy elvették az aktákat a Kovácsot már egy ideje szemmel tartó alkotmányvédelemtől, csak hogy nyílttá váljon az eljárás. A magyar hírszerzők szerint azonban a kapkodás ártott az ügynek, sokkal nehezebbé vált a bizonyítás.

(Átlátszó)

Figyelmébe ajánljuk