Gémesi György szerint a reális cél az, hogy Fidesznek ne legyen 50 százaléka

  • narancs.hu
  • 2017. november 25.

Belpol

"A sorosozással a kormány olyan szinten mosta át az emberek agyát, ami károsan hat."

Gémesi György 28 éve van politikai pályán. Az 1990-es önkormányzati választáson nyert először, azóta Gödöllő polgármestere. 1994-ben, 1998-ban, 2002-ben, 2006-ban, 2010-ben és 2014-ben is újraválasztották. Gémesi 1989 és 2006 között az MDF-ben politizált, volt a párt elnöke, majd idén tavasszal Új Kezdet néven pártot alapított, ami az LMP-vel szövetségben tervez indulni a 2018-as választásokon.

„Már mindent bevetettek ellenem" - Gémesi György, Gödöllő polgármestere az új politikai mozgalmáról

Az MDF egykori meghatározó politikusa 1990 óta vezeti Gödöllőt. Pártja széthullása után fokozatosan vált kegyvesztetté a Fidesz uralta politikai jobboldalon. Városvezetőként és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökeként nap mint nap szembesül azzal, hogyan lehetetlenül el az önkormányzatiság Magyarországon. Magyar Narancs: Jó egy hónapja közösségi oldalt nyitott a Facebookon 12 pont - a Józan Ész forradalma címmel.

A Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondja, hogy a sorosozással a kormány olyan szinten mosta át az emberek agyát, ami károsan hat. Pedig sokkal nagyobb problémákat is lát az ember, ha kimegy az utcára... A kormány azonban az állandó migránsozással eltereli a figyelmet a mindennapi problémákról, mint az egészségügy, a közoktatás, a fiatalok elvándorlása. Gémesi szerint ha így folytatják, előbb-utóbb működésképtelenné válik az ország.

A legkeményebb MSZP-s kormányok idején is jutott nekünk pályázat, tudtunk fejleszteni. Ha most valaki nem hódol be, akkor nem kap semmit. Ha meg netán egy polgármester politikai funkciót vállal, akkor ellehetetlenítik” – hangsúlyozza Gémesi György. "Ilyen korrupciót még nem láttam" – mondja a 28 éve pályán lévő politikus. Az Új Kezdet elnöke úgy véli, hogy voltak már az országban csúnya és súlyos történelmi idők, most is rezeg a léc, már ami a jogállamiságot és a demokráciát illeti.

Gémesi szerint a reális cél az, amivel elégedett is lenne, ha a Fidesznek nem lenne meg az 50 százaléka, hogy ne dönthessen el mindent egyedül, ne legyen korlátlan hatalma. Legyen koalíciós kényszer, akár jobbra, akár balra, vagy kisebbségi kormányzás.

Az LMP-vel való összefogással elfogadták, hogy az LMP lesz jelölő szervezet, mert az Új Kezdet a fiatalabb párt. "Nem kockáztatjuk meg, hogy esetleg 9,9 százalékkal mindent elbukjunk". (Ha két párt közös listát állít, akkor a parlamentbe jutási küszöb 5 helyett 10 százalék). December 2-a után lesz nyilvános, hogy hány Új Kezdet-beli politikus indul majd LMP-s színekben.

"A Momentum is be fogja látni, hogy egyedül nem megy."

Gödöllő polgármesterének szimpatikusak Vona Gábor megnyilvánulásai, a centrumhoz való közeledése. De emlékeztet, hogy ott vannak a Jobbikon belül azok, akik korábban egészen kemény, akár antiszemita, akár rasszista, kirekesztő magatartást tanúsítottak. "Számomra a kirekesztés, az antiszemitizmus, a rasszizmus elfogadhatatlan."

(Magyar Nemzet)

Figyelmébe ajánljuk