Átszabnák a győri egyetemet a Corvinus mintájára

  • narancs.hu
  • 2019. november 20.

Belpol

Mindez hétfőn egy dékáni értekezleten került szóba.

Jövő nyáron a Budapesti Corvinus Egyetem (BC) mintájára alakulna át a győri Széchenyi István Egyetem (SZE) – írja a Népszava.

A lap úgy tudja, mindez egy hétfői dékáni értekezleten került szóba. Az intézmény vezetése akár idén is készán állt volna a folyamatok megindítására, ám „stratégiai okokból” későbbi időpont mellett döntöttek.

„A Corvinus-modell megy tovább, és potenciálisan ilyen irányba indulhat el a Széchenyi István Egyetem is” – fogalmazott az SZE rektora, Földesi Péter, aki láthatólag örömmel fogadná az átalakítást.

A BCE-nek idén júliustól már nem az állam, hanem egy erre a célra létrehozott vagyonkezelő alapítván, a Maecenas Universitatis Corvini a Corvinus Egyetem fenntartója. A szükséges alaptőket a MOL és a Richter 10 - 10 százalékos, összesen 380 milliárd forint értékű, állami részvénypakettje biztosítja.

Az Corvinus dolgozói nem feltétlenül elégedettek: egyikük azt mondta a Népszavának, nagy a bizonytalanság, a vezetés nem vonja be az oktatókat és a hallgatókat sem az átalakítás folyamataiba, csak kész tények elé állítja őket. Egy másik BCE-munkatárs szerint aggasztó folyamatok kezdődtek, a fenntartó alapítvány kuratóriuma például egyoldalúan, a dékánokból, oktatókból álló szenátus bevonása nélkül módosított az intézmény működési szabályzatán, ami sérti az egyetemi autonómiát.

Borítókép forrása: Széchenyi István Egyetem

Figyelmébe ajánljuk