Audi: már többet visz el a sztrájk, mint a követelt béremelés

  • narancs.hu
  • 2019. január 28.

Belpol

Ma kettőkor újra tárgyalnak.

Csütörtök reggel hat óta áll a győri Audi gyár, ahol eddig példátlan, egyhetes sztrájkot hirdetett az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ). 18 százalékos, minimum 75 ezer forintos béremelést kért a szakszervezet november elején, a gyár azonban csak 10 százalékot ajánlott.

A munkabeszüntetés kezdete óta hét ajánlatot tett a gyár a szakszervezetnek, de az AHFSZ kommunikációs vezetője, Szimacsek Tibor szerint még mindig nagyon messze járnak a dolgozói követeléstől. Csak az ajánlatok darabszáma nőtt, érdemi változás nincs.

A szakszervezet számításai szerint bérköveteléseik kiegyenlítése a gyár 3,5 napi árbevételéből kifutná. Vagyis az eddigi több mint négy napos munkabeszüntetés már többe kerül a cégnek, mintha megadták volna a kért béremelést - írja a 24.hu.

A munkáltató próbálja bomlasztani a sztrájkot, levélben, videóban sulykolja, hogy a szakszervezet követelése nehéz helyzetbe hozza a gyárat. Szimacsek Tibor szerint azonban ez csak olaj a tűzre, a dolgozók elszántsága nem csökkent, nem hátrálnak. Egy hétig biztosan kitartanak. Akinek gondot okozna a kieső munkabér, azt segítik a többiek. A belsős dolgozók közül senki nem dolgozik, de a kölcsönzött munkások sem, mert bár ők nem vehetnek részt a sztrájkban, a munkafolyamatok leálltak.

Az AHFSZ elkülönített alapjából minden olyan dolgozó kérhet sztrájksegélyt, aki legalább 24 órája (3*8 óra, vagy 2*12 óra) beszüntette a munkát. A sztrájksegély 5 ezer forint nyolc órára, ami jóval kevesebb, mint a bér.

A győri munkabeszüntetés hatással van a többi európai telephely munkájára is, hiszen a csoport legnagyobb motorgyáráról van szó, s ha ennek termelése leáll, előbb-utóbb ellátási gondok lesznek a többi gyárban is. A szakszervezethez már érkeztek is ilyen jelzések. Ezért sem értik, miért nem siet a gyár a megegyezéssel.

A minimum 75 ezer forintos béremeléssel egyébként nem a német gyár béreit szeretnék utolérni, hanem „csak” a cégcsoport közép-kelet-európai VW-telephelyeihez szeretnének felzárkózni, a cseh VW-dolgozók 25 százalékkal, a szlovákok 28 százalékkal, a lengyelek 39 százalékkal keresnek többet a magyaroknál. Nem is beszélve a belgákról, akik 3,6-szor többet kapnak a győrieknél.

Vasárnapra már több mint 25 magyarországi és több mint 15 külföldi szakszervezet küldött szolidaritási nyilatkozatot a győrieknek, köztük az Audi más országokban lévő telephelyeiről és más autógyárakból is.

A gyár vezetése hétfő délután kettőkor ismét tárgyalóasztalhoz ülne. A szakszervezet bizakodó.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.