Az állam korábban jóváhagyta azokat a szerződéseket, amelyek miatt most büntet a kormány

  • narancs.hu
  • 2017. december 22.

Belpol

Az Országgyűlési Hivatalnak ismernie kellett azokat a szerződéseket amik miatt bírságol az ÁSZ.

Az LMP, a DK, az MSZP, a Liberálisok és az Együtt is tízmilliós büntetést kapott az Állami Számvevőszéktől, mert az szabálytalannak találta az irodabérlést, és a Jobbik esetéhez hasonlóan arra hivatkozott a számvevőszék, hogy a piaci ár alatt jutottak a szolgáltatáshoz a pártok.

A döntés előtt teljesen értetlenül állnak a pártok, hiszen a korábbi ellenőrzéseken az ÁSZ rendben találta az összes szerződésüket, azóta pedig semmi nem változott.

Közben a hírTV azt is megtudta, hogy az Országgyűlés Hivatalának (OH) tudnia kellett róla, hogy az ÁSZ által megbüntetett ellenzéki pártok esetleg szabálytalanul bérlik az irodáikat, legalábbis azon pártok esetében biztosan, ahol listáról bejutott parlamenti képviselő is használja a bérleményt, hiszen az ő irodabérlésüket OH fizeti. Ilyen képviselője volt a vizsgált időszakban a parlamenti pártokon kívül az Együttnek, a DK-nak, a Párbeszédnek és a Liberálisoknak is. Így pedig a hivatalnak meg kellett ismernie a pártirodák bérleti szerződéseit is – amelyeket a szervezet kifogásolt. Az Állami Számvevőszék a 2015-ös és a 2016-os évekre bírságolta meg a pártokat 5 és 10 millió forint közötti összegre. A bírságokban közös, hogy a számvevőszék nem fűzött indoklást a büntetés összegéhez.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.