Az állam "tétlen megfigyelőként" nézte, mi történik a gödi TOPhÁZ otthonban a bíróság szerint

  • narancs.hu
  • 2024. február 28.

Belpol

Több állami szervet is elmarasztalt a bíróság, hogy a fogyatékkal élők számára fenntartott intézményben súlyosan sérültek az ott élők emberi jogai.

Elmarasztalta a Fővárosi Törvényszék a Szociális és gyermekvédelmi Főigazgatóságot (SZGYF), a Pest Megyei Kormányhivatalt és a Kulturális és Innovációs Minisztériumot (a korábbi Emmi-t) keddi ítéletében a gödi TOPhÁZ ügyében, ahol mint ismert, éheztettek és leláncoltak fogyatékossággal élőket – írja a hvg.hu.

Az állami fenntartású intézményben 220 fogyatékkal élő lakó esetében számolt be súlyos jogsértésről

2017-ben a Validity Alapítvány, az antidiszkriminációs pert is ők indították el.

Mint ismert, 2017 májusában sokkoló fotókat hozott nyilvánosságra a Validity Alapítvány a gödi Topházban uralkodó állapotokról. A bentlakásos intézményben lakó értelmi és halmozottan fogyatékos, folyamatos ellátásra szoruló gyerekekkel és felnőttekkel kegyetlen, embertelen módon bántak a beszámoló szerint. A szervezet 30 oldalas jelentése és a fotók miatt óriási botrány kerekedett, amely hatására 2018. júliusától a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vette át a működtetői feladatokat.

Civil szervezetek már korábban is próbáltak vizsgálódni az intézményben, amit a kormány mindenáron igyekezett megakadályozni. A 2017-es jelentés közzététele után Szél Bernadett arról írt Facebookon, hogy még 2016 őszén tőle is kérték civil szervezetek, segítsen nekik bejutni az intézménybe. Az akkor még az LMP képviselőjeként politizáló Szél azonban hiába kérte személyesen az akkori emberminiszter, Balog Zoltán engedélyét, nem tudott segíteni a civileknek, így akkor nem jutottak be az intézménybe.

Az elsőfokú ítélet szerint súlyosan sérült az otthonban élők szabadsághoz, emberi méltósághoz, egészségügyi ellátáshoz, valamint oktatáshoz való joga.

Az alapítvány azután fog dönteni a fellebbezésről, hogy megkapják az ítélet írásos formáját. A Validity közlése szerint a bíró kiemelte, hogy

az állami szervek nem látták el megfelelően a feladataikat.

Az SZGYF, a kormányhivatal és az EMMI “tétlen megfigyelőként” nem tettek azért, hogy a Topházban elhelyezett fogyatékkal élő emberek jogai tiszteletben legyenek tartva,

a keresetben szintén említett Belügyminisztériumot, Miniszterelnökséget és a Máltai Szeretetszolgálatot azonban nem tartotta felelősnek a történtekben.

A lead-kép a Mental Disability Advocacy Center (MDAC) fotókkal ellátott jelentéséből származik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.