Az állami szférában dolgozóknak kötelező az oltás

  • narancs.hu
  • 2021. október 29.

Belpol

Megvannak a tegnap bejelentett járványügyi szabályok pontos részletei. Oltási kötelezettség alól természetesen orvosi igazolással mentesülhet az a munkavállaló, akinek nem ajánlják az oltást.

A kormány tegnap jelentette be, hogy újra kötelező lesz a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, és hogy a járvány felfutása miatt a munkáltatók kötelezhetik dolgozóikat az oltásra. A pontos részletekről a tegnap késő este megjelent Magyar Közlöny ismertette.

Eszerint a maszkviselés kötelező hat év felett, értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal nem élők számára:

- tömegközlekedési eszközön,

- pályaudvarokon, megállókban.

A maszkviselés csak akkor nem kötelező a tömegközlekedési eszköz vezetőjének, ha zárt kialakítású fülkéje van.

A Közlönyben megjelent az is, hogy a kormány engedélyezi a munkáltatóknak, hogya munkahely és a munkakör sajátosságaira tekintettel a munkavégzés feltételeként előírják a koronavírus elleni védőoltás felvételét dolgozóik számára.

- Ezt megtehetik akár minden dolgozótól elvárt egységes munkafeltételként, akár munkakörtől függően egyéni munkafeltételként. 

- A beoltatlan dolgozóknak 45 napjuk lehet az első oltás felvételére.

 - A munkáltatóknak e-mailben vagy papír alapon tájékoztatni kell a foglalkoztatottat, ha oltást kér, és ebben benne kell lennie a határidőnek és a védőoltás felvétele elmaradásának lehetséges jogkövetkezményeinek.

Nem kötelezhet oltásra a munkáltató viszont olyan munkavállalót, aki akinél orvosi igazolással alátámasztottan nem javasolt a védőoltás. 

Az ezt igazoló szakvéleményt a dolgozó kezdeményezésére a munkáltatója szerint illetékes foglalkozásegészségügyi szolgálat szakorvosa, ennek hiányában az adott tevékenységre való egészségi alkalmasság elbírálására jogosult más orvos, ennek hiányában a foglalkoztatott háziorvosa adja ki.

Ha a dolgozó a meghatározott idő alatt nem veszi fel az oltást a kötelezettség ellenére, akkor a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelhet el, és ha egy éven belül továbbra sem veszi fel az oltást, akkor a jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal megszüntetheti. 

 A Magyar Közlönyben megjelent az is, hogy a magyar állam, az államigazgatás, a közigazgatás, a honvédelem, a rendvédelem, a szociális ellátás, a közoktatás, a szakképzés, a felsőoktatás és a kulturális intézmények zavartalan működése érdekében az állami szférában dolgozóktól elvárja, hogy oltassák be magukat.

 

Az oltás felvétele itt sem kötelező azoknak, akiknek orvosi igazolásuk van az ellenjavallatról. Ha viszont nincs és az állami alkalmazott ügyfelekkel rendszeresen találkozik, a védőoltást főszabály szerint 2021. december 15-ig fel kell vennie, egyéb esetben legkésőbb 2022. január 31-ig.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.