Az állami szférában dolgozóknak kötelező az oltás

  • narancs.hu
  • 2021. október 29.

Belpol

Megvannak a tegnap bejelentett járványügyi szabályok pontos részletei. Oltási kötelezettség alól természetesen orvosi igazolással mentesülhet az a munkavállaló, akinek nem ajánlják az oltást.

A kormány tegnap jelentette be, hogy újra kötelező lesz a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, és hogy a járvány felfutása miatt a munkáltatók kötelezhetik dolgozóikat az oltásra. A pontos részletekről a tegnap késő este megjelent Magyar Közlöny ismertette.

Eszerint a maszkviselés kötelező hat év felett, értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal nem élők számára:

- tömegközlekedési eszközön,

- pályaudvarokon, megállókban.

A maszkviselés csak akkor nem kötelező a tömegközlekedési eszköz vezetőjének, ha zárt kialakítású fülkéje van.

A Közlönyben megjelent az is, hogy a kormány engedélyezi a munkáltatóknak, hogya munkahely és a munkakör sajátosságaira tekintettel a munkavégzés feltételeként előírják a koronavírus elleni védőoltás felvételét dolgozóik számára.

- Ezt megtehetik akár minden dolgozótól elvárt egységes munkafeltételként, akár munkakörtől függően egyéni munkafeltételként. 

- A beoltatlan dolgozóknak 45 napjuk lehet az első oltás felvételére.

 - A munkáltatóknak e-mailben vagy papír alapon tájékoztatni kell a foglalkoztatottat, ha oltást kér, és ebben benne kell lennie a határidőnek és a védőoltás felvétele elmaradásának lehetséges jogkövetkezményeinek.

Nem kötelezhet oltásra a munkáltató viszont olyan munkavállalót, aki akinél orvosi igazolással alátámasztottan nem javasolt a védőoltás. 

Az ezt igazoló szakvéleményt a dolgozó kezdeményezésére a munkáltatója szerint illetékes foglalkozásegészségügyi szolgálat szakorvosa, ennek hiányában az adott tevékenységre való egészségi alkalmasság elbírálására jogosult más orvos, ennek hiányában a foglalkoztatott háziorvosa adja ki.

Ha a dolgozó a meghatározott idő alatt nem veszi fel az oltást a kötelezettség ellenére, akkor a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelhet el, és ha egy éven belül továbbra sem veszi fel az oltást, akkor a jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal megszüntetheti. 

 A Magyar Közlönyben megjelent az is, hogy a magyar állam, az államigazgatás, a közigazgatás, a honvédelem, a rendvédelem, a szociális ellátás, a közoktatás, a szakképzés, a felsőoktatás és a kulturális intézmények zavartalan működése érdekében az állami szférában dolgozóktól elvárja, hogy oltassák be magukat.

 

Az oltás felvétele itt sem kötelező azoknak, akiknek orvosi igazolásuk van az ellenjavallatról. Ha viszont nincs és az állami alkalmazott ügyfelekkel rendszeresen találkozik, a védőoltást főszabály szerint 2021. december 15-ig fel kell vennie, egyéb esetben legkésőbb 2022. január 31-ig.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk