Pegasus-botrány: Magyar titkosszolga telefonszáma is ott a listán

  • narancs.hu
  • 2021. október 29.

Belpol

Ráadásul olyané, aki egyébként kémszoftverekkel foglalkozik.

A titkos megfigyeléseket, lehallgatásokat intéző Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) egyik tisztjének telefonszáma is felbukkan a Pegasus kémszoftver célpontjainak listáján – derítette ki a Direkt36.

A cikk szerint a Pegasus-listáján szerplő telefonszámot egy olyan személy használja, aki az NBSZ technikai területén dolgozott, illetve a lap információ alapján jelenleg is ott dolgozok. Hozzáteszik,  hogy ez a részleg kezeli többek között a kémszoftvereket is.

A cikk írói szerint az nem derül ki, miylen okból van az NBSZ-hoz köthető telefonszám a listán. Az egyik magyarázat za lehet, hogy ismeretlen okból megfigyelték-e az illetőt, a másik, hogy a szakszolgálat működtetheti a Pegasust, és csak tesztelési célból próbálták ki a munkatársuk telefonján.

"Mindkét magyarázat tovább erősíti azokat a korábbi információkat, amelyek szerint a Pegasus magyarországi használata mögött a magyar állami szervek állnak"

- szögezik le.

A telefonszá azonosítása azért sikerült, mert a titkosszolga nevével és beosztásának rövidítésével („ov nbsz tech elh”) került fel a listára. A rövidítás arra enged következtetni, hogy a szám használója az NBSZ „technikai elhárítással” foglalkozó osztályvezetője. A Direkt36-nak több korábbi titkosszolgálati forrás megerősítette, hogy a telefonszám valóban az NBSZ adott munkatárshoz tartozik, a személyt fel is hívták, aki a megkeresésre azzal reagált,hogy "ha mindez valóban így van, akkor megérthetik, hogy a kérdéseinkre miért nem válaszolhat."

Az NBSZ honlapja szerint egyébkénr a technikai elhárítás a Technikai Felderítő Igazgatóság alá tartozik, amelynek olyan feladati vannak, mint „a lakásban történtek technikai eszközök segítségével történő megfigyelése és rögzítése”, „a titkos kutatás támogatása”, valamint a „hírközlő hálózaton folytatott kommunikáció tartalmának, valamint számítástechnikai eszköz vagy rendszer útján továbbított, vagy azon tárolt adatok megismerése és rögzítése”.

A cikk szerzői próbálták megkeresni az NBSZ-t és a a magyar kormányt is az ügyben, de megkeresésükre nem reagáltak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk