Az amerikai nagykövetség szerint a diplomáciai gyakorlatnak megfelelő volt a magyar bírákkal folytatott találkozó

  • narancs.hu
  • 2022. november 3.

Belpol

Az összehangolt médiatámadás azonban nem.

„Az amerikai kormánytisztviselőkkel folytatott párbeszédbe való beavatkozás nem segíti elő az amerikai-magyar kétoldalú kapcsolatokat” – jelentette ki csütörtöki közleményében az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége.

Állásfoglalásukkal a napokban kirobban közéleti botrányra reagáltak, miszerint Matusik Tamás és Vasvári Csaba, az Országos Bírói Tanács tagjai nemrég találkoztak David Pressman amerikai nagykövettel.

„Az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének a közelmúltban a magyar igazságszolgáltatás képviselőivel folytatott találkozója összhangban van az Amerikai Egyesült Államok és más országok – köztük Magyarország – által világszerte folytatott diplomáciai gyakorlatával” – olvasható a közleményben.

Ami azonban nincs összhangban a szövetségesek közötti diplomáciai gyakorlattal, az

„az összehangolt médiatámadás az Országos Bírói Tanács szóvivője és nemzetközi kapcsolattartója ellen”.

A nagykövetség szerint mindez arra irányult, hogy félelmet keltsen azokban, akik az Amerikai Egyesült Államok képviselőivel kívánnak tárgyalni. 

Emlékeztettek, a magyar diplomáciától sem áll távol, hogy politikus más országok igazságszolgáltatásának képviselőivel találkozzanak. Orbán Viktor például Anthony Kennedyvel, az amerikai legfelsőbb bíróság bírájával, Magyar József, Magyarország volt horvátországi nagykövetének pedig a horvát alkotmánybíróság bíráival találkozott. Az amerikai nagykövetség a hasonló találkozókról készült fotókból egy egész kis válogatás közölt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk