Összehajtott a Kúria elnöke és az Országos Bírói Tanács

  • narancs.hu
  • 2022. november 1.

Belpol

Az a kérdés, politizálásnak számít-e, ha a magyar bírók az amerikai nagykövettel találkoznak.

Matusik Tamás és Vasvári Csaba, az Országos Bírói Tanács tagjai nemrég találkoztak David Pressman amerikai nagykövettel.

Ebből azért lett közéleti botrány, mert a bírák nem politizálhatnak.

A kormányhoz közel álló sajtó szerint ez a találkozó politizálásnak minősül, miután – mint Néző László írta a Magyar Nemzetben – Pressman „rövid ittléte alatt már annyi sz…rt kavart, hogy az ember csak befogott orral mer a Szabadság téri nagykövetség felé menni, mert ott nagyon bűzlik valami.” Néző szerint „a mi drága bíróink” „egy füttyentésre a gazdi lábához szaladnak, s nyilván elpanaszolják neki a dialektikus és történelmi mindenszarizmus összes tételét a diktatúráról, a sajtószabadság hiányáról, de főképpen a magyar igazságügyre nehezedő kormányzati nyomásról, amelynek persze ők, ők ketten mindenképpen hősiesen ellenállnak”.

Az üggyel kapcsolatban az Országos Bírói Tanács – mint a HVG írta – arra emlékeztetett, hogy korábban is találkoztak magyar bírók az akkori amerikai nagykövettel, így Darák Péter, a Kúria elnöke 2012-ben Eleni Tsakopoulos Kounalakisszal, 2018-ban pedig Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal vezetője David Cornsteinnel.

Az Országos Bírói Tanács zavarkeltőnek és propagandisztikusnak minősítette a sajtóban megjelent véleményeket. Az OBT szerint a Budapestre akkreditált nagykövetekkel évtizedek óta kapcsolatban áll a bírósági szervezet, ez demokráciákban megszokott, tartottak már találkozót a holland nagykövettel is. Az OBT több tagja – így Matusik Tamás és Vasvári Csaba – részt vett már 2019-ben is az amerikai nagykövetség függetlenség napi fogadásán, ahogy az OBH és a Magyar Bírói Egyesület elnöke. Az OBT szerint a nagykövetek nem politikusok, hanem saját államukat képviselik egy másik országban.

Ezzel a közleménnyel nem ért egyet a Kúria elnöke, Varga Zs. András, aki szintén tagja az OBT-nek.

Ő is közleményt adott ki.

Varga Zs. András hét pontban fogalmazza meg, miért helyteleníti az OBT nyilatkozatát. Többek között azt írja, „a követek és nagykövetek politikai szereplők. Hivatalos elnevezésük: 'rendkívüli követ és meghatalmazott miniszter', illetve 'rendkívüli és meghatalmazott nagykövet’. A végrehajtó hatalom részeseiként saját országuk elnökének, miniszterelnökének vagy külügyminiszterének utasítására járnak el” .

Varga Zs. azt is írja, hogy a nagykövetségek természetesen kapcsolatot tartanak a fogadó állam intézményeivel, de a hivatalos kapcsolatok helyszíne általában az adott intézmény székhelye, és az ünnepi alkalmak nem tartoznak a hivatalos kapcsolatok körébe.  A két bíró azonban most a nagykövetség épületében járt. Varga Zs. Andrásnak nincs tudomása arra, hogy az OBT és a nagykövetség hivatalos kapcsolatáról szó esett volna a testület két októberi ülésén – a november másodikain meg is lehetne vitatni a történteket. „Visszatetszőnek tartom azt a kísérletet, hogy az OBT az egyes tagjainak közfelháborodásra okot adó viselkedését valótlan és sértő tartalmú közlemény kiadásával kísérelje meg kendőzni”  – írta Varga Zs. András. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!