Az Amnesty International szerint példátlan, hogy képviselőket fizikai erőszakkal dobnak ki egy közintézményből

  • narancs.hu
  • 2018. december 17.

Belpol

A biztonságiak ma reggeli akciója is egyértelműen mutatja, hogy a magyar kormány mennyire elszánt abban, hogy minden a kormánnyal kritikus véleményre lecsapjon.

Közleményt adott ki a hétfő reggel az MTVA épületében ellenzéki képviselőkkel történtek nyomán az Amnesty International jogvédő szervezet.

Mint ismert Hadházy Ákos több ellenzéki képviselővel vasárnap este megpróbált bejutni a közmédia stúdióba, hogy felolvassák ötpontos követelésüket. Nem jártak sikerrel, reggel pedig kidobták őket az épületből.

„Példátlan, hogy magyar országgyűlési képviselőket fizikai erőszakkal dobjanak ki egy közintézményből. A képviselőknek joguk volt ott lenni, a Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Varju László elleni incidenst alaposan ki kell vizsgálni és a felelősöket bíróság elé kell állítani.

A biztonságiak ma reggeli akciója is egyértelműen mutatja, hogy a magyar kormány mennyire elszánt abban, hogy minden a kormánnyal kritikus véleményre lecsapjon. Évek óta hallgatjuk a tudósok, újságírók, civilek és politikusok elleni rágalmakat, a mai reggel azonban mindenképpen fordulópontot jelent, hiszen fegyveres őrök fizikai erőszakot alkalmaztak a magyar választópolgárok képviselőivel szemben” – mondta Vig Dávid, az Amnesty Magyarország igazgatója az MTVA székháza elé szervezett tüntetés előtt hétfő este.

Víg szerint magyar hatóságoknak nem szabad erőszakot alkalmazniuk a békés tüntetőkkel szemben.

„Az elmúlt napok tüntetései során többször előfordult, hogy a rendőrség figyelmeztetés nélkül vetett be könnygázt és paprikasprayt. Elfogadhatatlannak tartjuk a békés tüntetőkkel szembeni kollektív és figyelmeztetés nélküli kényszerítőeszközök aránytalan használatát.”

Figyelmébe ajánljuk