Márki-Zay szerint a hatalom Budapesten megbukott, csak az tartja életben, hogy a vidéki emberekhez nem jut el az igazság

  • narancs.hu
  • 2018.12.17 20:28

Belpol

Populista kleptokráciának nevezte a NER-t. Elszámoltatást és börtönt ígért a kormánynak, és visszavenné a nemzeti vagyont.

Márki-Zay Péterrel több vidéki polgármester is érkezett az MTVA székház elé. Köztük volt Lengyel Róbert siófoki polgármester is, aki felszólalásában azt mondta, sokan akarják hallatni a hangjukat, hogy „elegük van". Mert Lengyel szerint többek között az embereknek elege van az egyetembezárókból, azokból, akik szerint aki nem kormánypárti, az nem is magyar, vagy az önkormányzatok kivéreztetőiből. Leginkább a siófoki polgármester szerint viszont abból volt elég, hogy a multiknak árusítják ki a magyar munkásokat.

„A milliók hangja elég lehet, hogy a hatalom észhez térjen".

Lengyel arról beszélt, hogy nem válhatnak huligánokká, ő sem dobálna rendőrt, törne szánkót, nem gyújtogatna. Kiemelte, hogy nem a rendőrök tehetnek arról, ami történt, többségük áldozat, egy parancsuralmi rendszer apró láncszeme.

Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere azzal kezdte a beszédét, hogy "értetek is tüntetünk" – mondta a rendőröknek, akik az első áldozatai lesznek a túlóratörvénynek.

A politikus szerint a hazugsággyárak tartják fenn a rendszert.

Hódmezővásárhely polgármestere szerint a hatalom Budapesten megbukott, a hatalmat az tartja életben, hogy a vidéki emberekhez nem jut el az igazság, ezért arra kérte a tüntetőket, hogy vigyék el nekik.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

"Vidéken milliók rettegnek a migránsoktól, és még nem jöttek rá, hogy migránsokat Magyarországra kizárólag a Fidesz telepített be" – mondta Márki-Zay. A politikus szerint ha lesz Békemenet, akkor oda kell menni, és elmondani a Fidesz-szavazóknak, hogy a Fidesz hozott illegális bevándorlókat és bűnözőket Magyarországra, nem pedig Soros.

A politikus szerint a Fidesznek nincs ideológiája. "A mai időszak egy populista kleptokrácia. A Fidesznek semmi más ideológiája nincs, mint a lopás" – jelentette ki, mire hosszan skandálni kezdte a tömeg, hogy "mocskos Fidesz".

Márki-Zay Péter szerint az is a Fidesz hazugsága, hogy egy gazdasági válság után, a megszorításokat a korábbi kormány bűneinek következményeként emlegette, és azt híresztelik, maguk hoztak jólétet az országba. Pedig a héten derült ki, hogy Magyarország az EU második legszegényebb országa lett – mutatott rá a tényre a polgármester.

Hangsúlyozta, csupán az uniós pénzek miatt tartható fent a GDP látszólagos növekedése, viszont ha elzárják az EU-s pénzcsapot, tovább fog nőni a szegénység Magyarországon.

A polgármester szerint az a NER hazugsága, hogy itthon jogállam, demokrácia és sajtószabadság van. "Milyen sajtószabadság az, ahol sorra vásárolják fel és zárják be az ellenzéki orgánumokat?" – tette fel a kérdést.

Milyen jogállam az, amelynek alkotmányát egyetlen párt alkotta meg és fogadta el? – kérdezte Márki-Zay. A válasz szerinte: ez egy egypárti diktatúra.

A politikus szerint csalással nyert választást a Fidesz. A szavazók utaztatása, a külföldön élő magyarok levélszavazásának nehezítése, és maga a választási rendszer is egy csalás, csak így tudott nyerni megint Orbán.

A polgármester kiemelte, büszke a tüntetőkre, addig fognak együtt tüntetni, amíg a rendszer meg fog bukni.

Márki-Zay szerint legyen biztos benne mindenki, hogy a Fidesz rendszerének egyszer vége lesz.

A polgármester úgy véli, a tömeg ereje elegendő, hogy erőszak és rombolás nélkül megdőljön a rendszer. De az is fontos Márki-Zay szerint, hogy az ország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

A politikus szerint nem káosz, anarchia vagy diktatúra lesz, ha megbukik a rendszer, hanem "egy tisztességes, egymással összefogó" ország lesz.

"Van egy rossz hírem a hatalom jelenlegi urainak. Tanultunk 1990-ből. Most lesz elszámoltatás meg börtön és visszavesszük a nemzeti vagyont."

Neked ajánljuk